Облекчават административните процедури на фонд "Култура" във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:00 / 27.11.2018
1670
Промени в Правилника за работа на фонд "Култура“ одобри на днешното си заседание комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет – Варна. Измененията са в синхрон с новите тенденции за облекчаване на административните процедури. Те ще оптимизират работата на фонда и ще улеснят кандидатстващите организации както при подаване на проектни предложени, така и при отчитането им, стана ясно на заседанието. Отпада изискването за предоставяне от кандидата на служебна бележка от Община Варна, удостоверяваща липсата на финансови задължения към общината, тъй като проверката ще се осъществява по служебен път. Премахва се също възможността за кандидатстване на хартиен носител. Проектните предложения вече ще се подават само онлайн.

Създават се две нови точки, свързани с условията и реда за финансиране на фестивали, конкурси и проекти. Една гласи, че при писмен отказ от одобреното финансиране от страна на организации, подали проекти във фонд "Култура“, Експертният съвет има право поетапно да разпредели неусвоените средства. Този текст се добавя с цел пълното усвояване на бюджета на фонда, разясни Антония Йовчева, директор на Дирекция "Култура и духовно развитие“ в Община Варна.

Другата промяна се прави, за да се подобри финансовата дисциплина при отчитане на изпълнените проекти. Вече ще се считат за недопустими разходите, "договорени и осъществявани като външни услуги от представляващия организацията със себе си, със съпруга/та си и с роднините си по права линия и с юридически лица, в чиито органи за управление или собственици са такива лица“.

Освен насоките за кандидатстване неразделна част от правилника стават и правилата за отчитане и одобрение на разходите за проекти, финансиране от фонд "Култура“. Целта е да се подпомогнат изпълнителите на проекти при изготвянето на финансовите им отчети.

Допълнения има и в насоките за кандидатстване по направленията. В документа е записано, че през 2019 г. фондът ще подпомага изпълнението на варненски проекти, свързани с реализацията на Пловдив – Европейска столица на културата. В рамките на днешното заседание беше внесено уточнението, че средствата ще се отпускат след предварително разглеждане на проектите от членовете ПК "Култура и духовно развитие".

Една от задачите, които си поставя фондът през следващата година, е да утвърди положителни образ на Варна, като създаде благоприятен ефект и върху други сектори, търсейки добавена стойност и възможности да се подсили културно-историческият потенциал на града.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).