Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Облекчават административните процедури на фонд "Култура" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:00 / 27.11.2018Коментари (0)1639
©
Промени в Правилника за работа на фонд "Култура“ одобри на днешното си заседание комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет – Варна. Измененията са в синхрон с новите тенденции за облекчаване на административните процедури. Те ще оптимизират работата на фонда и ще улеснят кандидатстващите организации както при подаване на проектни предложени, така и при отчитането им, стана ясно на заседанието. Отпада изискването за предоставяне от кандидата на служебна бележка от Община Варна, удостоверяваща липсата на финансови задължения към общината, тъй като проверката ще се осъществява по служебен път. Премахва се също възможността за кандидатстване на хартиен носител. Проектните предложения вече ще се подават само онлайн.

Създават се две нови точки, свързани с условията и реда за финансиране на фестивали, конкурси и проекти. Една гласи, че при писмен отказ от одобреното финансиране от страна на организации, подали проекти във фонд "Култура“, Експертният съвет има право поетапно да разпредели неусвоените средства. Този текст се добавя с цел пълното усвояване на бюджета на фонда, разясни Антония Йовчева, директор на Дирекция "Култура и духовно развитие“ в Община Варна.

Другата промяна се прави, за да се подобри финансовата дисциплина при отчитане на изпълнените проекти. Вече ще се считат за недопустими разходите, "договорени и осъществявани като външни услуги от представляващия организацията със себе си, със съпруга/та си и с роднините си по права линия и с юридически лица, в чиито органи за управление или собственици са такива лица“.

Освен насоките за кандидатстване неразделна част от правилника стават и правилата за отчитане и одобрение на разходите за проекти, финансиране от фонд "Култура“. Целта е да се подпомогнат изпълнителите на проекти при изготвянето на финансовите им отчети.

Допълнения има и в насоките за кандидатстване по направленията. В документа е записано, че през 2019 г. фондът ще подпомага изпълнението на варненски проекти, свързани с реализацията на Пловдив – Европейска столица на културата. В рамките на днешното заседание беше внесено уточнението, че средствата ще се отпускат след предварително разглеждане на проектите от членовете ПК "Култура и духовно развитие".

Една от задачите, които си поставя фондът през следващата година, е да утвърди положителни образ на Варна, като създаде благоприятен ефект и върху други сектори, търсейки добавена стойност и възможности да се подсили културно-историческият потенциал на града.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: