Обмислят пускането на парно в "Левски", "Чайка" и "Аспарухово"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:13 / 10.11.2017
2353
"Отоплителният сезон е обявен от 1 ноември. Имаме 360 абонатни станции за отопление и включването им става поетапно. Някъде сме се забавили, но по-важното е, че 320 абонатни станции вече работят. Приключваме включването на останалите. Някъде и вътрешните инсталации не бяха завършили поради ремонти на клиентите, което не ни позволява да започнем отопление. Единствено при заявление от отговорника на абонатната станция можем да пристъпим към включване", заяви изпълнителният директор на варненската топлофикация Благовест Начев, който гостува в сутрешния блок на тв "Черно море".

Цената на топлото е на фокус и този сезон.

"От лятото на тази година КЕВР увеличи цената на варненската топлофикация предвид увеличаване цената на газа с 30% спрямо миналата година. Съответно нашите цени нараснаха с около 25% - от 64 лв. на мегаватчас на 79 лв. Сметките за парно зависят от температурите през отоплителния сезон. Комбинацията цена - мека зима най-вероятно ще завиши сметките за този сезон с около 10%. При отопляема кухня и две стаи на апартамент ще доведе до суми без ДДС около 360 - 400 лв. Смятам, че за 5 - 6 месеца е поносимо. Миналата зима беше изключително продължителна, подобни зими не се повтарят често. Затова и очакванията са ми сезонът за отопление да завърши в началото на април, а не в края", добави Начев.

Топлофикационното дружество има намерения кв. "Левски", "Чайка" и "Аспарухово" да имат парно и топла вода.

"Единият начин е изграждане на инфраструктура. Ще отнеме дълги години и много инвестиции. Това е конвенционалният начин. Нестандарният подход е изграждане на локални, вътреблокови термопомпени инсталации. Работим по тази задача. Нов и иновативен е този проект. Трябва да докажем ползата от тези инсталации, ще го предложим на жителите на тези райони", разкри шефът на парното.

Първите стъпки ще бъдат направени до година, а оптимално началото може да бъде дадено след около 5.

Към този момент топлофикацията е увеличила клиентите си с около 3%, вече са 12 300 и ръстът трябва да се запази.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).