Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обновиха арката на Осми приморски пехотен полк във Варна с европейски средства
Автор: Стоян Маджиров 09:37 / 28.03.2019Коментари (0)2509
Арката на Осми приморски пехотен полк във Варна бе обновена с европейски средства с помощта на проекта NETWORLD – “Работа в мрежа за запазване на мултикултурното наследство от Първата Световна Война в страните от региона на река Дунав“. Той се финансира по транснационалната програма "Дунав“ и се изпълнява от Агенцията за икономическо развитие-Варна. Реновирането на паметника – портал е на стойност 4 800 евро, съобщиха от Областния информационен център-Варна.

Със средствата той е почистен и освежен. Плочите с 3 000 имена на загинали във войните за национално освобождение, гравирани върху северното и южното крило на паметника, надписите върху двете допълнителни плочи с имена на загинали офицери и войници, както и текстовете на стихотворенията, гравирани върху вътрешната страна на монумента, са почистени и възстановени с подходяща и трайна боя със златно покритие. Картата и маршрутите на полка, както и имената на местностите и градовете, където са се водили битките, са възстановени с трайни бои, предназначени за рисуване върху камък. По данни на ОИЦ-Варна реставрацията, която е правена под наблюдението на специалист по културно наследство, е продължила 18 седмици.

Арката на Осми приморски пехотен полк е включена в проекта за реновиране по предложение на Община Варна, която е неин стопанин. От откриването й през 1936 г. досега тя се е запазила в относително добро състояние. Вследствие на климатичните влияния обаче, камъкът и мраморните плочи са потъмнели и запрашени, а надписите и картите с маршрути върху тях са избледнели. Това е наложило частична реставрация на обекта. Целта й е била да се подобрят цялостният облик и атрактивността на паметника от туристическа гледна точка и да се включи той в новия туристически маршрут "По пътя на културното и историческо наследство на Първата Световна Война“.

Консорциумът от партньори по проект NETWORLD включва 9 страни на територията на програма "Дунав". Повечето от тях са участници в Първата световна война и притежават обекти като музеи, бойни полета с паметници, военни гробища и лагери за  затворници. Водеща организация по проекта е Soca Valley Development Centre, Словения, а партньори от българска страна са Агенцията за икономическо развитие – Варна и Регионален исторически музей Добрич.

Основната цел на NETWORLD е повишаване на осведомеността и ефективността по отношение на устойчивото управление и опазване на културното наследство и ресурсите от Първата световна война в страните от Дунавския регион. 

Общият бюджет на проекта е 1 869 398 евро, допълниха от Областния информационен център-Варна. Дейностите, част от които е обновяването на Арката на Осми приморски пехотен полк, са стартирали на 1.01.2017г. и ще приключат на 30.06.2019г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: