Обновиха арката на Осми приморски пехотен полк във Варна с европейски средства

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (0)
09:37 / 28.03.2019
2548
Арката на Осми приморски пехотен полк във Варна бе обновена с европейски средства с помощта на проекта NETWORLD – “Работа в мрежа за запазване на мултикултурното наследство от Първата Световна Война в страните от региона на река Дунав“. Той се финансира по транснационалната програма "Дунав“ и се изпълнява от Агенцията за икономическо развитие-Варна. Реновирането на паметника – портал е на стойност 4 800 евро, съобщиха от Областния информационен център-Варна.

Със средствата той е почистен и освежен. Плочите с 3 000 имена на загинали във войните за национално освобождение, гравирани върху северното и южното крило на паметника, надписите върху двете допълнителни плочи с имена на загинали офицери и войници, както и текстовете на стихотворенията, гравирани върху вътрешната страна на монумента, са почистени и възстановени с подходяща и трайна боя със златно покритие. Картата и маршрутите на полка, както и имената на местностите и градовете, където са се водили битките, са възстановени с трайни бои, предназначени за рисуване върху камък. По данни на ОИЦ-Варна реставрацията, която е правена под наблюдението на специалист по културно наследство, е продължила 18 седмици.

Арката на Осми приморски пехотен полк е включена в проекта за реновиране по предложение на Община Варна, която е неин стопанин. От откриването й през 1936 г. досега тя се е запазила в относително добро състояние. Вследствие на климатичните влияния обаче, камъкът и мраморните плочи са потъмнели и запрашени, а надписите и картите с маршрути върху тях са избледнели. Това е наложило частична реставрация на обекта. Целта й е била да се подобрят цялостният облик и атрактивността на паметника от туристическа гледна точка и да се включи той в новия туристически маршрут "По пътя на културното и историческо наследство на Първата Световна Война“.

Консорциумът от партньори по проект NETWORLD включва 9 страни на територията на програма "Дунав". Повечето от тях са участници в Първата световна война и притежават обекти като музеи, бойни полета с паметници, военни гробища и лагери за  затворници. Водеща организация по проекта е Soca Valley Development Centre, Словения, а партньори от българска страна са Агенцията за икономическо развитие – Варна и Регионален исторически музей Добрич.

Основната цел на NETWORLD е повишаване на осведомеността и ефективността по отношение на устойчивото управление и опазване на културното наследство и ресурсите от Първата световна война в страните от Дунавския регион. 

Общият бюджет на проекта е 1 869 398 евро, допълниха от Областния информационен център-Варна. Дейностите, част от които е обновяването на Арката на Осми приморски пехотен полк, са стартирали на 1.01.2017г. и ще приключат на 30.06.2019г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).