Обновиха паметника на загиналите в Сръбско-българската война

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (0)
16:11 / 12.04.2019
1590
Паметникът на офицерите и войниците от Осми пехотен приморски полк, загинали в Сръбско-българската война, вече е напълно обновен. По време на естетизацията бяха премахнати компрометирани части от монумента, пластичната украса бе ретуширана, а надписите освежени. Обектът е с ново покритие, а кръстът е покрит с двоен варак с външна позлата, идентичен с този на кубетата на катедралния храм "Свети Александър Невски" в София, съобщиха от дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна. Инициативата е част от програма на дирекцията за възстановяване на културно-историческата памет във Варна. 

Паметникът на загиналите в Сръбско-българската война е осветен на 25 септември 1894 г. от митрополит Симеон, в присъствието на княз Фердинад. Първоначално той е бил вдигнат пред Катедралния храм "Успение Богородично". По-късно, по време на социализма той е бил преместен пред сградата на бившия НИПКИК. През 1995 г. Паметникът е поставен между Регионалния исторически музей и сградата на Община Варна, с възстановена циментова площадка и ограда от вериги и снаряди.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата
МВР: Пожарът във варненския хипермаркет е локализиран
Снимки показват огнената стихия във Варна!
Огромен пожар на Крайезерния път във Варна! Пет екипа на пожарнат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).