Обновяват системата за ранни предупреждения при бедствия във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:45 / 13.03.2023
1323
Варненската система за ранно предупреждаване и оповестяване при случаи на наводнения, свлачища, пожари и други бедствия, която е част от националната, ще бъде доизградена и обновена, научи Varna24.bg.

Ще се извърши акустично планиране и определяне на локациите за монтаж, доставка, инсталиране, тестване и въвеждане в експлоатация на сирените, които ще се интегрират към действащата национална система. Наличните съоръжения ще бъдат модернизирани, ще се подновят контролна апаратура и операционни системи за управление. Ще бъде инсталиран специализиран софтуер за интеграция на надградената мрежа на територията на 14 -те области. Сирените с ТЕТРА радиоприемни устройства в областните градове с вече изградена сиренна система ще се цифровизират. Предвижда се и увеличаване на капацитета и модернизация на системата за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт, която е без гаранционна поддръжка от 2011 г. Чести са случаите на повреди в части от оборудването, които вече не се предлагат за ремонт.     

Разширението и модернизацията на системата за ранно оповестяване осигуряват широкомащабно предупреждаване едновременно на много хора за предстоящо или настъпило бедствие. Чрез акустични сигнали и гласова информация ще се получат указания за необходимите предпазни мерки и защитни действия.

Обновяването става възможно чрез финансиране от Оперативната програма "Околна среда 2014-2020 г.“. Така ще бъдат доизградени общинските центрове освен във Варна и в още 13 области: Бургас, Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

По този начин над 650 000 души в 96 общини в България ще бъдат с повишено ниво на защита. Към момента националната система известява 39 % от населението на страната. С разширението й оповестеното население общо за страната ще стане 51 %.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...
Първи снимки от катастрофата с Кирил Петков край Варна - на място...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).