Обновяват три обекта във Варна с пари от Плана за възстановяване и устойчивост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
16:12 / 04.05.2023
7300
Община Варна планира да обнови три обществени обекта със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Местната администрация е в процес на подготовка на проектни предложения за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградите на администрацията на Район "Владислав Варненчик“, на НЧ "Христо Ботев 1928“ и на Спортен комплекс "Локомотив“. Това стана ясно на днешното заседание на ПК "Европейски въпроси и международно сътрудничество“, на което с пълно единодушие беше дадена зелена светлина за участие, научи Varna24.bg.

Кандидатстването ще се извърши по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“.

Общият размер на средствата с ДДС по процедурата е в размер на над 408 млн. лева. Общините са разделени на три групи, като Варна попада в първа група, където са 10-те големи общини в България. Общо бюджетът на тази група е 98,5 млн. лева с ДДС. Всеки одобрен проект трябва да бъде изпълнен в рамките на до 30 месеца, но не по-късно от 30.06.2026 г.

С прилагането на мерките се цели да се достигне клас на електропотребление минимум "B" и да се спести поне 30% първична енергия. Другата заложена цел е подобряване на условията в помещенията за предоставяне на услуги и за работа.

На днешното заседание съветниците одобриха предложение на кмета Иван Портних за актуализация на Плана за интегрирано развитие на Община Варна /ПИРО/ за периода 2021-2027 г. – най-съществения средносрочен стратегически документ, който определя приоритетите и посоката на развитие на региона за 7-годишен период. В актуализирания индикативен списък са включени 12 нови проекта, за които е отчетена висока степен на проектна готовност и възможност за финансиране. Трите проектни предложения за енергийно обновяване на сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт фигурират в този списък. В него намират място основните училища "Св. Св. Кирил и Методий“, "Добри Чинтулов“,  "Йордан Йовков", IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри“, както и детските градини "Д-р Петър Берон“ и "Чайка“, на които предстои ремонт и модернизация. Другите проекти са за прилагане на мерки за енергийна ефективност в ЦПЛР СО "Михаил Колони“, за реконструкция и основен ремонт на прилежаща сграда към Художествен музей "Георги Велчев“, както и за възстановяване и адаптиране на Аспаруховия вал.

Най-сериозният дял за реализиране на приоритетните проекти в ПИРО се очаква да бъде формиран от фондовете на ЕС – 37,57%, или в размер над 411  млн. лева. Малко над 367 млн. лева, или 33,49%, се очаква да бъдат привлечени от други източници на финансиране, вкл. чрез финансови инструменти. Средствата от републиканския бюджет са прогнозно около 300 млн. лева, или 27,39% от общата финансова рамка. Община Варна чрез общинския бюджет се очаква да осигури близо 17 млн. лева, или 1,55%.

Членовете на комисията обсъдиха също разчетите/лимитите за приходите и разходите на Община Варна в частта за сметките за средства от Европейския съюз. Индикативният годишен разчет е в размер 54,455 млн. лева. Близо 40 млн. лева от средствата по европейски програми са предвидени за капиталови разходи.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).