Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обществено обсъждане ще реши за редакцията на заповедта за забрана на движението в Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 09:14 / 11.10.2013Коментари (1)2024
© Народно дело
Обществено обсъждане ще реши каква ще бъде последната редакция на заповедта за забрана на движението в Морската градина на Варна.

Битката за нея между природозащитници и собственици, която продължава с години при променлив успех, набира нова сила преди окончателното решаване на проблема. Сега ябълката на раздора е местността Салтанат, за която едната страна твърди, че не е в територията на Приморския парк и не е нужно да се ограничава достъпът на автомобили до жилищата и заведенията, а другата показа документи, които оборват това твърдение и искат регламентиран достъп на автомобилите до територията, предназначена за отдих и разходки на варненци и гостите на града.

Всички надежди за компромисно решение сега падат върху новоизбрания кмет Иван Портних. Вече е готова новата заповед на градоначалника при спазване на цялата процедура и срок за възражения. Позицията на Портних е категорична - движение на автомобили в Морската градина няма да има.

"Процедурата предвижда срок за внасяне на възражения по проекта за заповед, който изтече наскоро. Има 24 възражения от собственици и 1 предложение от "Варна диша", коментира градоначалникът актуалната ситуация по казуса. Следва всички те да бъдат разгледани от комисия, след което общинските юристи ще изготвят анализа по тях. Когато го предоставят на кмета, ще бъде насрочено обществено обсъждане, за да могат гражданите на Варна да се запознаят с всички страни на проблема, как е възникнал и какви законови мерки могат да бъдат предприети срещу виновните за него.

Окончателното решение ще зависи от законосъобразността и обществената полза, категоричен беше Портних. Той призова варненци да входират своите жалби, мнения и идеи. Засега само от сдружение "Варна диша" са изпратили свое предложение относно проектозаповедта.

Само преди седмица, през уикенда, имаше протести и сблъсъци на групи от двете страни. В защита на екологичното бъдеще на местността се обявиха няколко граждански организации, които са против движението на автомобили и урбанизирането на това място. На пътя им обаче се изпречиха заинтересувани хора от Салтанат, собственици на жилищни имоти, заведения и техни подчинени. Сред тях бе и солидна група рокери, близки на собственика на комплекс "Хоризонт" Рубин Коцев, чийто служители преди време заградиха самоволно пешеходните алеи в парка за частно парти.

На 13 юли т.г. Административният съд отмени кметското решение, което реално не бе в сила. Причината - на 10 юни 2013 г. и.д. кмет Богдан Караденчев издаде заповед за забрана на движението, а бариерата си остана. Всички други бариери една по една изчезнаха и колите продължаваха да кръстосват свободно из парка. А преди 25 години пукали дори гумите на велосипедисти, ако кръстосват с тях в парка, припомнят природозащитниците. Според протестиращите и Кръстю Кръстев от сдружението "Зелена Варна" общината нарушава ЗУТ, като е допуснала изобщо обитаването на парковата среда. Според витиевато написаната кметска заповед на Кирил Йорданов автомобили могат да бъдат пускани до изчерпване на местата за паркиране. Само че кой ще брои автомобилите и местата за спиране, които са и без това кът, питат потърпевшите. Доскоро собственици на имоти влизаха с колите си само срещу нотариални актове и личен документ с временна или постоянна адресна регистрация в местността Салтанат. Имотите в нея са възстановени от собствениците им със Закона за връщане на едрата и дребната градска собственост. За вдигнатите сгради и обекти има строителни разрешителни при всички спазвания на изискванията на закона.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: