Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Шабла ще е водеща при учредяване на рибарска група
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 19.11.2009Коментари (0)665
© Varna24.bg
Община Шабла да бъде водеща при учредяване на рибарска група беше решено на среща. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Кметовете на трите крайморски общини, Николай Ангелов на Балчик, Цонко Цонев на Каварна и Красимир Кръстев на Шабла заявиха, че като представители на местната власт ще подкрепят идеята за изграждане на такава структура. Откривайки срещата в Пленарната зала на община Шабла, Красимир Кръстев посочи необходимостта от обединяване на рибарите, като подчерта, че така ще могат да се възползват от предлаганата европейска помощ.

За рибарски групи се заговори още преди две години, но едва сега се отварят мерките от Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство". Целта на изграждането им е да се осигури устойчиво развитие на рибарските области и подобряване качеството на живот в тях. На срещата присъстваха рибари, рибарски кооперации и сдружения от трите общини.
Презентация на мерките по Оперативната програма направи Жечка Калинова от консултантска фирма "Идейн консулт". Тя представи възможностите, които дава програмата и обърна внимание най-вече на мярка 4.1. А "Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на оперативните разходи на рибарските групи", което беше и целта на срещата.

В рибарските групи могат да участват физически и юридически лица, които се занимават с риболов, преработка и търговия с рибни продукти и аквакултури.

Учредителната среща е първата стъпка преди приемане на декларация за изразяване на интерес за създаване на рибарска група. Присъстващите представители на рибарската общност приеха да участват в групата. До 25 ноември 2009, когато ще е следващата среща в град Каварна, те трябва да попълнят заявления по образец и да ги представят там.

Според изискванията на Оперативната програма, общините задължително са партньори в рибарските групи и участват с 10 % съфинансиране при реализацията на бъдещи проекти.
Декларацията за заявяване на интерес трябва да бъде подадена в Управляващия орган - Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) до 30 ноември т. г, а оценката й ще бъде направена до 31 декември, според графика в програмата. Ако тя е положителна ще бъде създадена рибарска група, която в рамките на шест месеца ще изготви стратегия за местно развитие на рибарската област. Беше пояснено, че групата е отворена и освен учредителите в бъдеще може да приема и нови членове.

Присъстващите на срещата оцениха като добро предложението за създаване на местна рибарска структура, защото виждат възможност за решаване на проблемите им. Те не са малко и са поставени не веднъж. Могат да се формулират в няколко групи - липса на рибарски пристанища, неузаконени лодкостоянки, липса на хранилища, места за разтоварване на риба и рибни борси, квотите за калкан, които са малки и на практика се оказват изчерпани преди да започне улова, траленето на морското дъно, ограниченията за мощността на двигателите.

В края на срещата кметът Красимир Кръстев още веднъж заяви готовността на общините да помагат както при изграждането на рибарската група, така и при изготвянето на проекти, с които тя да кандидатства за европейски пари. Той посочи, че отделите "Европейски програми" в общините ще бъдат свързващо звено между рибарската група и управляващия орган и изрази увереност, че ще се осъществява добро публично-частно партньорство, което е заложено в основата на програмата.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: