Община Варна: Няма предложение за събаряне на ОУ "Иван Рилски"

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
09:33 / 10.03.2021
2923
Няма внесено предложение в Общинския съвет за събаряне на сградата на ОУ "Иван Рилски“, съобщиха от Община Варна за Varna24.bg.

Никога не е правено предложение - за закриване, преместване или вливане на училището. Всички знаем, че в момента върви предизборна кампания, но е недопустимо да се спекулира с тези теми, още повече, че Община Варна е доказала специалното си отношение към образованието.

Това заяви Елена Кенарова, началник отдел "Образование“ в Община Варна. Тя уточни, че е направено проучване на заетите образователни площи в отделните училища, с цел поетапно преминаване на едносменен режим на обучение в общинските училища, тъй като трябва да бъдат изпълнени изискванията на закона за предучилищното и училищното образование и Наредба 10 от 2016 г.

Данните сочат, че през учебната 2020/2021 г. в ОУ "Иван Рилски“ има 240 ученици, 10 паралелки, 2 подготвителни групи за деца на 5 и на 6 години. Сградата е строена през 1921 година и не е архитектурен паметник. Тоалетната е стара, няма достъпна среда.

Сградата не отговаря на изискванията на наредбите за физическа сигурност на строежите, както и за физическа среда, а броят на учениците в някои паралелки е критично малък: 1А клас – 14 ученици; 1Б клас – 15 ученици; 4А клас -  една паралелка с 15 ученици. 18 от записаните деца не посещават присъствено занятията, а се обучават в Центъра за специална образователна подкрепа. Общият брой на учениците през последните години намалява. Освен това ОУ "Св. Иван Рилски“  не отговаря на критериите за защитено училище (основно училище става защитено, в случай че бъде закрито или преобразувано и поне десет деца пътуват на 20 и повече километра до най-близкото училище). В съседство се намират още две училища - СУ "Елин Пелин“ и ОУ "Отец Паисий“, на отстояние от ОУ "Иван Рилски“ съответно на 1800 м и на 800 м. Сградата на СУ "Елин Пелин“ е строена през 1961 г., брой ученици – 321; бр. паралелки – 15; 2 подготвителни групи за деца на 5 и 6 години. В училището има спортна зала, спортни площадки, достъпна среда.

Сградата на ОУ “Отец Паисий“ съответно е построена през 1953 г., учениците са 164, има нов физкултурен салон. С други думи – в  района на ОУ “Иван Рилски“ в близост са разположени още две училища, които имат две трети свободен сграден фонд. 

Не така стои въпросът в други райони на Варна, където има по 2000 деца в една и съща сграда, например Математическа гимназия и ОУ "Захари Стоянов“, Пета Гимназия и ОУ "Георги Раковски“ в район "Приморски". Затова предстои да се търсят решения, които ще бъдат подробно обсъдени с всички заинтересовани страни. В момента текат проверки в общинските училища, свързани с правомощията на местната власт по закон.

Общината отговаря за обхвата на подлежащите на задължително образование деца и ученици, нещо повече всяко дете/ученик носи след себе си стандарт и в задълженията на местната власт е да контролира присъствието на записаните в училище и разходването на стандарта. В тази връзка са направени проверки в ОУ “Св. Иван Рилски“, ОУ “Константин Арабаджиев“, СУ "Елин Пелин“, V ГПЧЕ "Йоан Екзарх“. Броят на децата и учениците в паралелка в  дните на проверка в ОУ “Св. Иван Рилски“ е 7-10 за някои от класовете. Проверките продължават и в други общински училища.

Елена Кенарова припомни, че през последните години Община Варна е изградила много нови детски градини, а на мястото на стари бараки и пристройки вече има нови модерни сгради, като ДГ "Мир“, ДГ "Иглика“, ДГ "Карамфилче“, НУ "В. Левски“. "Успяхме да опазим сградата на бившето оздравително училище, което ще бъде превърнато в модерна образователна база", допълни тя. и опроверга друга фалшива новина, която се разпространява.

"Не е вярно твърдението, че на мястото на Професионалната гимназия по електротехника (електротехникума) ще бъде построена новата сграда на Математическата гимназия. Кампусът ще бъде изграден отделно, а електротехникумът се запазва с всички негови функции", коментира Кенарова.

Преди да бъде изготвено предложение до Общински съвет – Варна  ще бъде направено обществено обсъждане на цялостната общинска образователна инфраструктура и нейната оптимизация. Обръщаме се с апел към политическите сили да не използват образователната система като място за предизборни битки, а след изборите, заедно да обсъдим и решим кое е най-добро за децата и учениците на Варна, заяви още тя.

Виж коментарите (3)

Още по темата (2):
26.02.2021 ДБ-Варна с писмо до министъра на образованието относно преместване на ОУ "Св. Иван Рилски" и събарянето на сградата
24.02.2021 Община Варна: ОУ "Иван Рилски" не се закрива, а се прехвърля!
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).