Община Варна: Всички училища и детски градини са готови за посрещането на зимата

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:22 / 22.10.2018
4425
Всички училища и детски градини във Варна са готови за посрещането на зимата, коментира за Varna24.bg директорът на дирекция "Образование" в Община Варна Лилия Христова. 

"Отдавна следим този въпрос, въпреки че беше много топло времето. Навсякъде са направени изпитания на отоплителните системи. Там, където е имало нужда да подменяме котли, сме осигурили средства за тази подмяна. Извършен е основен преглед на сградите на училищата и детските градини. Проверено е техническото състояние на водопроводните мрежи, защото е много важно части от канализацията и шахтите да не замръзват и да се стига до аварии. Направени са инструктажи навсякъде за работа при зимни условия. В "Час на класния" ще има беседи как да реагират децата при зимни условия.

Дали сме инструкциите да се почистят подстъпите към детските градини и училищата, винаги да бъдат отворени пътищата към кухните на "Ученическо и столово хранене", където се приготвя храната за децата. Защото при влошаването на времето първо се затруднява разнасянето на храната. Там, където знаем че трудно ще достигнат при първите моменти на заснежаване, както в детската градина в "Каменар", винаги когато застуди се осигуряват пакети със суха храна, за да се гарантира прехраната на децата. В детските градини сме дали предписание да бъде осигурено алтернативно отопление. Става въпрос за климатици, които да гарантират отоплението при една евентуална авария, така че да не ес налага да връщаме децата по домовете им", каза Лилия Христова. 

Припомняме, че Община Варна първа се погрижи за решаването на още един много важен проблем-осигуряването на храна за децата с алергии и други специфични заболявания в детските градини.

"Ние бяхме първата община в страната, която взе мерки в тази насока, след нас и в София въведоха безглутеновото хранене в детските заведения. Много специалисти работиха в тази посока и мисля, че това е един голям успех за общината. Полагаме големи грижи в тази посока и все повече се усъвършенстват менютата и качеството на храната", допълни експерта.

Относно безплатните закуски в училищата Лилия Христова коментира, че Община Варна няма касателство към проекта на Министерство на земеделието и храните. 

"Факт е, че се хвърля много храна, но има деца, които са социално слаби и тези закуски подпомагат техните родители. Това е европейска политика и може би ние трябва да я адаптираме така, че да бъде наистина полезна", коментира г-жа Христова. 

Вижте повече във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (225):
30.05.2018 Уволниха шефа на спорта и още петима от БНТ!
24.03.2018 Време е да изпратим зимата по живо, по здраво!
24.03.2018 Последен напън на зимата: Прогнозират снежна събота!
23.03.2018 Сахара изпрати цветен сняг у нас
22.03.2018 Катастрофи и закъсали тирове по пътя Варна-Добрич, затварят го за камиони
22.03.2018 Лоши прогнози за времето във Варна и региона и за утре, снегът ще е все
повече
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).