Община Варна готви екопроект за около 70 млн. лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:27 / 16.10.2009
651
Община Варна ще търси директно от Брюксел средства за мащабен екопроект по програма "Околна среда". Процедурата, която беше спряна през лятото, ще бъде подновена в близките месеци. Чрез нея обаче кметската администрация вече ще търси финансиране не за 50 млн. лв., а за не по-малко от 65-70 млн. лв. Причината е, че проектът, който досега включваше плановете за модернизация на пречиствателна станция "Варна" и изграждане на тласкателя "Акациите", ще обхване и други обекти - Шокаровия канал, колектора за фекални води на вълнолома, дълбоководното заустване на пречистените води.

Това съобщи Петър Радушев, шеф на общинската дирекция "Международно сътрудничество, проекти и програми". Днес той представи резултатите от участието на делегация от община Варна в инициативата "Дни на отворените Врати", която в началото на октомври се проведе за седми пореден път в белгийската столица.

Проектите на стойност над 25 млн. евро се одобряват директно от Брюксел, но се очаква този праг да се вдигне на 50 млн. евро, информира Радушев. По думите му разходите на общините, вложени по европроекти, се възстановяват много трудно. Този въпрос е бил обект на съвместни разговори и с представители на главна дирекция "Регионално развитие" към Европейската комисия. Проблемът е по-скоро в процедурите у нас, затова одитът от тук нататък ще бъде по-сериозен, изтъкна Петър Радушев. Той даде за пример забавените средствата по проекта за ремонт на пътищата Варна - Каменар и "Виница" - Св. св. Константин и Елена, който е на стойност около 2,4 млн. лв. Последното искане за възстановяването на средствата общината отправила още през юни, но до момента няма резултат.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).