Община Варна и институциите заявиха готовност за зимата, първият сняг ще ги тества

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:00 / 22.11.2018
4374
Община Варна и институциите са готови да посрещнат предизвикателствата на зимата. Това стана ясно по време на заседание за зимната подготовка на територията на община Варна, предаде репортер на Varna24.bg

Зам.-кметът Христо Иванов обясни, че ремонтите във Варна ще продължат и през зимата и ако метеорологичната обстановка позволява те ще приключат напролет, когато ще се положи асфалт. 

Метеоролозите във Варна заявиха, че не можело да се разчита на толкова мека зима като миналогодишната, но и сериозни катаклизми не се очакват. Времето около 3-4 декември щяло да е по-меко и топло, към 4-5 декември температурите ще се понижат и ще има слаби превалявания. Около Коледа не се очаква сняг, но след това градусите на термометъра ще паднат и можем да очакваме дъжд и сняг. Януари и февруари ще са в рамките на обичайните зимни норми, като през последните години се отчита значително по-леки зими, обясниха от НИМХ Варна. 

От дирекция "Инженерна инфраструктура" в Община Варна заявиха, че са сключени договори за поддръжката на уличната мрежа на територията на града и фирмите разполагат с необходимата техника и капацитет за справяне с тежка зимна обстановка. 

От дирекция "Образование" казаха, че всички детски и учебни заведения са заредени с гориво и алтернативни източници за отопление. В детската градина в Каменар, където обстановката е най-критична при падане на обилен сняг, градината е запасена със суха храна. 

От дирекция "Социални дейности" обясниха, че приютът е готов да приеме хора в нужда и над капацитетът си от сто места, там са осигурени гориво, хранителни продукти и медикаменти. Обществените трапезарии ще осигуряват както досега прехрана на 1025 бедни варненци, като 550 от тях получават храна по линия на социалния патронаж. 

От дирекция "Здравеопазване" отчетоха, че 13-те ясли на територията на града са в готовност с гориво и храна за зимните месеци, лечебните заведения също са подсигурени, предоставен е и списък на хората на хемодиализа, които ще се нуждаят от извозване в критична обстановка. 

С добра готовност се похвалиха и от фирма "Градски транспорт", където подготовката започнала още от септември. Автобусите са подсигурени с резервни акумулатори и зимни гуми, подменени са радиатори, които не работят. Помещенията за персонала са отоплени, осигурени са и аварийни групи. 

Добра подготовка отчетоха и от районните кметства. Те имали готовност да почистват подстъпите към детските и здравните заведения, както и трасетата на градския транспорт. 

Представител на Енергото обясни, че са сформирани десет аварийни екипа на територията на Община Варна, които да се борят с аварии.

От ВиК Варна рапортуваха, че аварийните им автомобили са в готовност заредени със зимни гуми и антифриз. Извършена е профилактика на деривациите, захранващи Варна с вода. 

От КАТ Варна казаха, че се извършват системни обходи на уличната мрежа и на критичните участъци с наклони. Следи се и за състоянието на Аспарухов мост. 

От пожарната допълниха, че са осигурени автомобили с висока проходимост, а в най-скоро време ще дадат повече информация и препоръки за недопускането на пожари в зимните месеци. 

Обобщена информация за готовността за зимата даде зам.-кметът на Община Варна Христо Иванов. Вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (181):
13.04.2019 Плитки средиземноморски циклони носят сняг и дъжд днес у нас
11.03.2019 Пролет ли? Вижте каква промяна ни очаква!
10.03.2019 Завръща ли се зимата?
28.02.2019 Невиждано голям сняг на Беклемето
26.02.2019 "Топлофикация" шокира няколко семейства!
24.02.2019 Ето в кои наши два големи града сутринта ще е най-мразовита
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).