Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна инвестира над 3 млн.лв. в съоръжение за преработка на боклук
Автор: Пламена Николова 16:32 / 29.01.2020Коментари (0)2010
©
Община Варна ще инвестира средства в ново съоръжение за преработка на твърди битови отпадъци. За тази цел в местната хазна за 2020 г. са заделени над 3,14 млн. лева. В тази сума влизат разходите за закупуване на земя, извършване на предпроектни проучвания, както и проектиране на съоръжението.

Бюджетът за чистотата на Варна за 2020 г. беше одобрен от членовете на ПК "Благоустройство и комунални дейности“. Той е в размер на 40,5 млн. лева, или с 3,3 млн. лева повече спрямо средствата за 2019 г., при това без увеличение на таксата за битови отпадъци. За жилищни имоти  тя е 0,98 промила от данъчната оценка и е една от най-ниските в страната.

Очакваните приходи от такса смет са 29 млн. лева., което е с 1 млн. лева повече от планираните за миналата година. Около 2,5 млн. лева се предвижда да влязат в хазната от отчисления от РИОСВ-Варна. Преходният остатък от преизпълнение на приходите от такса смет и неразплатени разходи към края на 2019 г. е в размер на над 9 млн. лева.

Основно перо в план сметката остават разходите за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци в завод и инсталации за преработка на отпадъци. За тази дейност  са предвидени близо 16,3 млн. лева, като 9,3 млн. лева ще струва преработката на боклука в завода в с. Езерово. В тазгодишния бюджет са заделени също средства за закриване и рекултивация на депо за неопасни отпадъци в землището на с. Въглен.

За почистване и поддържане на чистотата на обществените места Община Варна е предвидила 14,6 млн. лева, с около 2 млн. лева повече спрямо 2019 г. От тях 8,1 млн. лева са за ръчно и механизирано почистване и миене на улични платна, спирки, площади, тротоари, подлези, пешеходни зони и др.   

Планираните разходи за чистотата на Морската градина са в размер на близо 1,3 млн. лева. От тях около 1,1 млн. лева ще бъдат вложени в нова специализирана техника – мотометачни машини, цистерна за измиване на улици, вакуумни почистващи машини и др.

В местната хазна за сметосъбиране и сметоизвозване са заделени 9,6 млн. лева. В тази сума са включени   средствата в размер на близо 394 хил. лв. за изграждане на джобове за контейнери по улиците в града. Други 72 хил. лв. ще бъдат инвестирани в надграждане на системата за контрол на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и почистване.

По време на днешното заседание беше обсъден и въпросът за изграждането на подземни контейнери за смет. Съветниците решиха да възложат на районните администрации в 6-месечен срок да посочат места, на които биха могли да се поставят такива съоръжения.  След това ще се направи обследване и ще се проучи опитът на други градове, за да се реши какви стъпки ще предприеме общината. Само за 2019 г. санкциите, които са наложени на сметопочистващите фирми, са в размер на 300 хил. лева, бе съобщено също по време на заседанието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: