Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна настани семейство в нечовешка мизерия
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 28.10.2014Коментари (7)2725
© Народно дело
Хората, които са принудени да живеят в мизерия у нас, не са никак малко. Страшно и скандално е обаче, когато едно домакинство с две деца е настанено в нечовешки условия от общината, чиято главна задача е да се грижи за гражданите си. Точно такава е ситуацията с варненката Теменужка Христова и нейното семейство. Нейният съпруг е с официална диагноза за алкохолна зависимост, дъщеря й е със сериозни психически отклонения, които я правят неспособна да се грижи за двете си деца - на две и три години. Отговорността е прехвърлена със съдебно решение на Теменужка. Тя обаче е на ръба на отчаянието заради пълната мизерия, в което 5-членното семейство е настанено от община Варна, и по-точно от администрацията на район "Младост".

До юли всички живеят в къща на ул. "Кап. Райчо Николов". Домът им обаче е незаконен и е съборен при шумно аплодираната акция на кмета на район "Младост" Христо Христов по разчистване на незаконните ромски постройки. Заради тежкото социално положение, в което се намира семейството, общината решава да ги подслони. Изборът на място е меко казано лош.

Става въпрос за приземен етаж на къща, който е в окаяно състояние, на практика без санитарен възел, със сериозни конструктивни проблеми, много мухъл, разхождащи се плъхове и без ток. Адресът ул. "Копнеж" 1 не за пръв път влиза в новините като символ на мизерията. През 2013-а той попадна на вниманието на медиите заради споровете на общината и обитателката на втория етаж на къщата Олга Власова, която отказва да плаща наем за мизерията, в която живее.

В приземния етаж на къщата обаче положението е още по-зле. Не е ясно по чия преценка там може да бъде настанен който и да е, още по-малко 5-членното семейство на Теменужка, с две деца и двама освидетелствани от психиатър пациенти. Оказва се обаче, че от район "Младост" не смятат така. Те пратили преди това и други нуждаещи се хора в имота, само че те изобщо не се съгласили да го обитават. Според съседката от втория етаж на къщата Олга Власова социалните служби са дали оценка, че мазата е негодна за живеене.

"Ходих няколко пъти при районния кмет на "Младост" Христо Христов, секретарката не ме пуска. Пратиха ме в голяма община. Опитах там да вляза при кмета Портних, казаха ми, че нямал приемен ден. Пращат ме от едното място на другото, вече не знам какво да правя. От кметството ни обещаха да ни преместят наесен, нищо не стана. Когато заваля големият дъжд, мазата се напълни с вода. През другото време плъховете ни пълзят по главите", разказа през сълзи Теменужка. По повод прехраната на семейството тя признава, че тя зависи от това какво ще намери съпругът й по кофите, нейната пенсия от 130 лв. и парите, които идват от "Закрила на детето", които не са много. "Как да живеем в такава мизерия, кажете ни?", пита Теменужка, за която последната надежда е да покаже нечовешките условия, в които е настанена от общината, пред всички.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.10.2014 г.
0
 
 
За лекарство на съпруга - в 700 грамови бутилки - пари не искат ли да им дават? За триетажна напълно обзаведена къща в района на Почивка е ясно.
Aнонимен
на 28.10.2014 г.
0
 
 
Като не им харесва, да се присетят онзи виц за малкото циганче, та и те да си изберат какви точно искат да бъдат - сапун ли, веро ли ...
0
 
 
Така като гледам за цигани , ако 2ма от 5те се хванат поне малко да бачкат не да карат дъщеря си да ражда на конвейр за детски помощи ще могат да си наемат нормално жилище, ама те, не ние сме роми . (следващите думи ще ги цензурирам) Д. .. . ..... . . . .научете се ра дботите т..... роми.
0
 
 
Ами ще настани, като дават на имотни хора ведомствени жилища! И като продават такива!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: