Община Варна осигурява подкрепа за хора с увреждания под карантина

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:18 / 20.12.2021
869
Над 1584 варненци и 434 души персонал в социалния сектор ще бъдат обхванати от проекта "Патронажна грижа +“ през 2022 година. Дейностите се осъществяват по приоритетна ос "Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката“ на ОП "Развитие на човешките ресурси“. Това стана ясно днес на пресконференция в община Варна. Участие в събитието взеха зам.-кмета Коста Базитов, Таня Василева - директор на дирекция "Социални дейности“, Ивелина Кирилова - ръководител на проекта и екипът, участващ в реализирането му. 

Целта е да бъде осигурена подкрепа за възрастни хора и лица с увреждания, като им се предоставят услуги в домашна среда, както и подкрепа за лицата, които ползват социални услуги. Дейностите са разпределени в две направления.

По първото се предвижда да бъдат обхванати около 495 лица с увреждания, които нямат възможност за самообслужване и са поставени под карантина. Те ще получават специална патронажна грижа, за която ще бъдат ангажиран екип от 44 души - специалисти и помощен персонал. Новият компонент, който е насочен към най-застрашените от COVID-19, ще осигури устойчивост на предлаганите към момента услуги по друг проект - "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания на територията на община Варна - Компонент 2", който ще приключи в края на годината.

По второто направление ще бъдат изпълнени мерки за опазване на здравето на 1 089 потребители на социални услуги, ползващи домове за стари хора, центрове за настаняване от семеен тип, центрове за социална рехабилитация и интеграция и други. За тях ще бъдат ангажирани 388 души персонал и още 46 лица - за осигуряване на безопасна среда за функциониране на социалните услуги в контекста на епидемична обстановка. При необходимост има готовност да бъде осигурена компютърна техника за предоставянето на услугите дистанционно. По-активното използване на информационните технологии ще разшири възможностите за споделянето на опит и добри практики между специалисти в социалната сфера. 

Социалните услуги могат да бъдат заявени на тел.: 052/820544 и 052/820537, както и на гише 14 в информационния център в сградата на община Варна. Дейностите започват да се извършват от 01.01.2022 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).