Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна осъдена за потрошена от паднало дърво кола
Автор: Екип Varna24.bg 16:40 / 07.07.2016Коментари (0)906
© Varna24.bg
Снимката е илюстративна
Община Варна е осъдена да заплати щетите на лек автомобил, потрошен от паднало дърво. Делото срещу кметството е заведено от застрахователната компания, обезщетила собственика на потрошената "Мазда 6" с валидно "Каско", показва справка в постановените от Районния съд в морската столица съдебни актове, предаде Дарик.

Инцидентът е станал на 26 януари 2014 г. на ул."Проф. Фр. Ж. Кюри" №16. За въпросния ден е имало обявен оранжев код за силен вятър и снегонавявания в 15 области на страната, включително и във Варненска област. Поради влошеното състояние на пътищата вследствие на времето, огледът на увредения автомобил е бил осъществен на 31 януари.

Съдът стига до извода, че падането на въпросното дърво не е предизвикано в резултат от форсмажорни обстоятелства, а поради неосъществен достатъчен контрол върху състоянието му. В подкрепа на този извод е и установеният от неопроверганите показания на свидетел факт, че това е единственото дърво на улицата, което е паднало към момента на инцидента.

Искът е заведен срещу Общината като собственик на дървото и тъй като не е изпълнила вмененото й със закон задължение да осигури непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година в процесния участък, който представлява общински път.

Съдебното решение е от март. С него Районният съд постановява Общината да заплати на застрахователната компания 3119.18 лева (изплатеното застрахователно обезщетение заедно с ликвидационните разходи), 320.28 лева мораторна лихва върху главницата и сумата от 994 лева, представляваща съдебно деловодни разноски.

От началото на година Община Варна е била осъдена и за още един инцидент на пътя, при който щети е понесъл лек автомобил "БМВ".

Инцидентът е станал на 21 февруари 2010 г. около 18,00 часа. Колата минала през пълна с вода дупка в асфалта на ул."Прилеп", на около 150 метра от входа на ВиК. В резултат била срязана предната дясна гума, предната лява гума изпуснала, отворили се два аербега - на предната дясна врата и на предната дясна колона.

От съставения протокол за ПТП е станало видно, че произшествието е станало поради преминаване на застрахования автомобил през необезопасена дупка с размери 1 метър в диаметър и 10 см дълбочина, намираща се на пътното платно.

Районният съд е постановил Общината да заплати сумата от 2165.80 лева (изплатеното застрахователно обезщетение и ликвидационни разноски по същата щета плюс лихва), както и 663.26 лева (обезщетение за забава в плащането на главницата) на фирмата застраховател. Общината е осъдена и да плати на застрахователната компания 850.60 лева разноски по делото.

И двете решения не са окончателни и подлежат на обжалване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: