Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна получи подкрепа от държавата за Дневен център "Слънчевата къща“
Автор: Екип Varna24.bg 14:15 / 18.07.2016Коментари (0)960
©
От началото на месец юли държавата поема финансирането на Дневния център за хора с увреждания "Слънчевата къща". Има заповед на директора на Агенцията за социално подпомагане за превръщането на услугата в държавно делегирана дейност, което е поредно доказателство за доброто сътрудничество между местната и държавната власт. Благодаря на министър Русинова и на правителството за подкрепата, която Община Варна получава, чрез която ние не само ще запазим, но и ще развием нашата социална програма, за да бъдем полезни на хората в нужда.


Това обяви кметът Иван Портних, който заедно с министъра на труда и социалната политика - Зорница Русинова, посети Дневния център за хора с увреждания "Слънчевата къща", който се помещава в бл. 67 в "Чайка". Той бе създаден през 2015 г. като общинска социална услуга след активен диалог с неправителствени организации и близки на хора с увреждания. С общински средства бе извършен ремонт и осигурено обзавеждане на помещенията, а услугата бе поверена за управление на сдружение "Семеен център -Мария". В центъра, който е с капацитет 25 места, се предоставят дневни групови занимания и индивидуални консултации със специалисти за лица с множествени увреждания над 18 г. След поемане на финансирането от държавата, общинските средства, предвидени за центъра, ще бъдат пренасочени за други дейности от социалната програма.


"Този пример във Варна е много показателен от гледна точка на това, че социалната услуга не е въпрос само на финансова подкрепа, но и отношение към всеки индивидуален случай и осигуряване на възможност за включване на родителите в работата на центъра и най-вече с осигуряване на индивидуален подход към всяко дете", коментира министър Зорница Русинова. Тя допълни, че министерството полага усилия за осигуряване на най-добри решения, включително и чрез програмите по схемата "Независим живот", които дават възможност на местните власти заедно с неправителствения сектор да организират по места грижа за хора с увреждания, комбинирайки дейността на социалния патронаж с услуги в домашна среда.

В края на юли ще стартира схемата "Активно включване", която е финансирана от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Тя е първа по рода си и ще съчетава едновременно иновативни социални услуги за хората с увреждания и възможност за подкрепена заетост", каза Русинова. Бюджетът на схемата е 15 млн. лева, като по нея ще могат да кандидатстват неправителствени организации и общините. "Целта ни е от една страна да укрепим капацитета на доставчиците на социални услуги чрез финансиране на обучения и подпомагане на дейността им, а от друга да се даде възможност на хората с увреждания да бъдат включени в заетост в реална работна среда", обясни министър Русинова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Конфликт Израел-Газа
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: