Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна предлага 53 социални услуги
Автор: Екип Varna24.bg 16:41 / 12.01.2016Коментари (0)771
©
53 социални услуги предлага Община Варна, от които 30 са държавно-делегирана дейност, а останалите се финансират от местния бюджет. 

24 от услугите са предназначени за деца и младежи, а останалите 29 - за възрастни. 13,2 млн. лв. е бюджетът на социалната програма за м.г., отчете днес Таня Василева, началник-отдел "Социални услуги и проекти" в общината на среща с доставчици на социални услуги. Гости на събитието бяха Адриана Григорова, директор на дирекция "Социални дейности" - Варна, и регионалният директор на Агенцията за социално подпомагане в града Димитричка Кънчева.

По време на срещата бе направена презентация на новите услуги, разкрити през 2015г. Сред тях са Дневен център за възрастни хора с увреждания в бл. 67 на кв. "Чайка". В момента той се ползва от 17 души. В центъра се предоставят комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня - храна, задоволяване на ежедневни, здравни и рехабилитационните потребности, организация на свободното време, отчете ръководителят Диана Маркова.

"Комплекс за социални услуги за деца и младежи" обедини в едно звено 8-те центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/. Първият, разкрит през 2010 г. в Могилино по инициатива на УНИЦЕФ и останалите седем, които стартираха дейността си през април т.г. по проекта "У дома, а не в дом" по ОП "Развитие на човешките ресурси. 

Къщичките, които се намират в кв. "Вл. Варненчик", кв. "Изгрев" и в село Тополи, бяха изградени по ОП "Регионално развитие". В тях в момента са настанени деца и младежи от 3 до 29г., изведени от различни институции в страната, като живеят в среда близка до семейната, с индивидуални планове за развитие на всяко дете, отчете Диана Дянкова.

"Детски кът за развитие"- Център за психологическа подкрепа за деца и семейства, е още една иновативна здравно-социална услуга, която помага на деца и юноши с проблеми в психичното развитие и води до намаляване на рисковете, водещи до социалното им изключване и изолация. В услугата са включени 26 деца и техните родители от общността и едно от ЦНСТ-тата.

Започна работа и Център за социална интеграция и рехабилитация на жени, жертви на насилие и трафик с капацитет 20 места.

Новият проект "Приеми ме 2015" по ОП "Развитие на човешките ресурси" допълва и надгражда проект "И аз имам семейство", по който Община Варна е сред 82-те общини, одобрени като партньор на беницифиента - Агенцията за социално подпомагане. Целта е помощ и подкрепа на приемните родители, с акцент поставен към развитие на "специализирана приемна грижа" за деца с увреждания, за жертви на насилие или трафик. Специален фокус се поставя върху настаняването на деца до 3- годишна възраст, както и на мерките, насочени към повишаване на качеството на приемната грижа чрез осъществяване на мониторинг, обясни Луиза Каспарян, началник-отдел "Социални дейности и жилищна политика" към общината.

Предстои разработване на стратегия за социалните услуги за 2016-2020 година, чакат се предложения от доставчиците на социални услуги, стана ясно още на работната среща.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: