Община Варна предлага 53 социални услуги

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:41 / 12.01.2016
772
53 социални услуги предлага Община Варна, от които 30 са държавно-делегирана дейност, а останалите се финансират от местния бюджет. 

24 от услугите са предназначени за деца и младежи, а останалите 29 - за възрастни. 13,2 млн. лв. е бюджетът на социалната програма за м.г., отчете днес Таня Василева, началник-отдел "Социални услуги и проекти" в общината на среща с доставчици на социални услуги. Гости на събитието бяха Адриана Григорова, директор на дирекция "Социални дейности" - Варна, и регионалният директор на Агенцията за социално подпомагане в града Димитричка Кънчева.

По време на срещата бе направена презентация на новите услуги, разкрити през 2015г. Сред тях са Дневен център за възрастни хора с увреждания в бл. 67 на кв. "Чайка". В момента той се ползва от 17 души. В центъра се предоставят комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня - храна, задоволяване на ежедневни, здравни и рехабилитационните потребности, организация на свободното време, отчете ръководителят Диана Маркова.

"Комплекс за социални услуги за деца и младежи" обедини в едно звено 8-те центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/. Първият, разкрит през 2010 г. в Могилино по инициатива на УНИЦЕФ и останалите седем, които стартираха дейността си през април т.г. по проекта "У дома, а не в дом" по ОП "Развитие на човешките ресурси. 

Къщичките, които се намират в кв. "Вл. Варненчик", кв. "Изгрев" и в село Тополи, бяха изградени по ОП "Регионално развитие". В тях в момента са настанени деца и младежи от 3 до 29г., изведени от различни институции в страната, като живеят в среда близка до семейната, с индивидуални планове за развитие на всяко дете, отчете Диана Дянкова.

"Детски кът за развитие"- Център за психологическа подкрепа за деца и семейства, е още една иновативна здравно-социална услуга, която помага на деца и юноши с проблеми в психичното развитие и води до намаляване на рисковете, водещи до социалното им изключване и изолация. В услугата са включени 26 деца и техните родители от общността и едно от ЦНСТ-тата.

Започна работа и Център за социална интеграция и рехабилитация на жени, жертви на насилие и трафик с капацитет 20 места.

Новият проект "Приеми ме 2015" по ОП "Развитие на човешките ресурси" допълва и надгражда проект "И аз имам семейство", по който Община Варна е сред 82-те общини, одобрени като партньор на беницифиента - Агенцията за социално подпомагане. Целта е помощ и подкрепа на приемните родители, с акцент поставен към развитие на "специализирана приемна грижа" за деца с увреждания, за жертви на насилие или трафик. Специален фокус се поставя върху настаняването на деца до 3- годишна възраст, както и на мерките, насочени към повишаване на качеството на приемната грижа чрез осъществяване на мониторинг, обясни Луиза Каспарян, началник-отдел "Социални дейности и жилищна политика" към общината.

Предстои разработване на стратегия за социалните услуги за 2016-2020 година, чакат се предложения от доставчиците на социални услуги, стана ясно още на работната среща.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).