Община Варна с уникален проект за стимулиране на спорта сред подрастващите

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
15:48 / 04.12.2019
3195
Община Варна е първата в страната, която работи по пилотен проект за стимулиране на спорта сред подрастващите, наречен "Тренировъчен урок". През следващата година изявени варненски треньори от различни клубове отново ще влизат в часовете по физическо във варненските училища, за да демонстрират предимствата и качествата на практикуваните от тях спортове, като с това се очаква да грабнат вниманието на малчуганите и ги привлекат в своите клубове, където да тренират. Добрата новина сподели за  Varna24.bg  директорът на дирекция "Спорт" в Община Варна Кристиан Димитров. 

Това е вторият пилотен проект, след като преди време отново първа Община Варна въведе безплатните тренировки за деца във варненските клубове за определен период.

Кристиан Димитров покани отново всички варненци и гости на града на  впечатляващата церемония по закриването на "Варна европейски град на спорта". Както медията ни съобщи, тя ще бъде в Дворецът на културата и спорта във Варна на 12 декември от 19 часа с вход свободен, а публиката може да очаква една изключително забавна програма с участието на Орлин Павлов, Надежда Петрова, Кирил Хаджиев - Тино и "Тутурутка“. На сцената ще дефилират грациите от националния ансамбъл по художествена гимнастика, с демонстрации ще се включат още Йордан Йовчев, много спортни клубове. По време на тържеството ще бъдат връчени и традиционните награди "Спортист на Варна“.

Кристиян Димитров припомни, че титлата "Варна европейски град на спорта" е дадена на морската столица на база на всичко, което е направено в предходните години. Зад тази титла стои много труд и заслуги, тя не е подарена, твърди експертът.

"На среща в Брюксел, където гостувахме по повод на Европейския град на спорта,  успяхме да направим една чудесна реклама на Варна. След това благодарение на множеството международни събития в спортния календар успяхме още повече да популяризираме морската ни столица чрез чуждите участници в тези мероприятия и съвместните проекти, които направихме. Европейските турнири, лигата на нациите, Европейската купа по ветроходство са само част от многото събития, които прославиха града ни. В календара на Европейския град на спорта влязоха над 200 събития, които не спират и към днешна дата. Вървят ученическите турнири, предстоят коледните турнири...И през 2021 година отново ще бъдем домакин на големи спортни формати, защото доказахме, че можем да се справим с това. Видяха, че имаме възможност, имаме потенциал, продължаваме да се развиваме", каза Кристиан Димитров.

Той уточни, че Община Варна и ОП "Спорт" поддържа спортните бази във Варна и прави график за ползването им от спортните клубове.

"Община Варна е пионер в това да дава за безвъзмездно ползване спортни клубове във Варна без плащане дори на консумативи като техен ангажимент е те да провеждат начално обучение по вида спорт целогодишно. Всеки родител може да заведе детето си. Провежда се по график на два сеанса. Популяризираме го максимално, за да знаят родителите и изберат спорт за своето дете за безвъзмездно обучение. Когато детето се спре на определен спорт, тогава вече може да го запишат в клуба.

56 спортни клуба ползват безвъзмездно база, това е прецедент в страната. Новите спортни бази, които се строят напредват, това са новият комплекс във "Владиславово", на ул. "Студентска" и комплекса във "Виница". Направихме спортни площадки в 18 училища, изградени бяха фитнес площадки на открито в дворовете, които се ползват и от гражданите. Навсякъде по настояване на директорите беше изградено и видеонаблюдение. Всичко това е прекрасна предпоставка за развитието на масовия спорт в Община Варна и след десет години ще има резултати. 28 училища във Варна имат хубава спортна база, не само в дворовете. И тази година приоритетите ще са в развитието на детско-юношеския спорт. Проектът е уникален за страната, нарича се "Тренировъчен урок", сподели още Кристиян Димитров.  

Подробности вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).