Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна сезира прокуратурата за 8-етажна сграда в "Чайка"
Автор: Екип Varna24.bg 15:31 / 26.09.2023Коментари (12)4958
©
Подаваме сигнал в прокуратурата след установени съмнения за нарушения при одобряването на инвестиционен проект за изграждане на 8-етажна сграда в зелена площ до "Бялата къща" в квартал "Чайка". Това обяви днес кметът на Варна Иван Портних, който даде пресконференция заедно с главния архитект на Община Варна Стоян Попов.

"За конкретния терен до "Бялата къща“ има одобрен проект, при който има опит за заобикаляне на някои правила за застрояване, най-вече по отношение на отстоянията към съседните сгради. Според проекта сградата, която ще е на 8 етажа, е само на 3 метра отстояние от границата на съседния имот, вместо на необходимите 7 метра. Освен това там има трасета на водопровод и на електропровод. Проектът е входиран в Община Варна на 4 април т. г., а одобрен на 1 юни от Лилия Цекова, временно изпълняваща длъжността "главен архитект" след уволнението на Виктор Бузев - три седмици, преди аз да поема тази длъжност. При одобрен инвестиционен проект в 7-дневен  срок от издаването на заявлението, главният архитект трябва да издаде разрешение за строеж. Върнал съм преписката и съм поискал нормативните пропуски да бъдат отстранени, поставен съм пред свършен факт", обясни арх. Стоян Петков. 

Кметът Иван Портних изказа предположение, че вероятно зад мащабния проект в зелените площи в "Чайка" има интереси, свързани с Христо Димитров от "Планекс", бивш шеф на Варненската строителна камара, който в момента е кандидат-кмет, издигнат от "Алтернатива на гражданите". "Това е листата на "презастроителите", които са недоволни от факта, че уволних дисциплинарно бившия главен архитект Виктор Бузев. Ако продаваш апартаменти по 1000 евро на кв. м., но интересите ти са застрашени, а имаш много пари, защо да не играеш на изборите?", попита кметът. 

"Ако тръгнем да разглеждаме листата на "презастроителите", голяма част от тях са добре презентирани в "Чайка". Напомням,  че именно в този квартал имаше обществено недоволство и съдебни дела по повод приемането на подробен устройствен план, каза кметът. Той показа снимки и на други сгради, чийто инвеститори са част от листата на "Алтернативата на гражданите" -  обект на "Интерком" за 17 етажна сграда, с  около 20 000 кв. м. РЗП в "Чайка", небостъргач до Окръжна болница, за който има издадено разрешение само за подземни паркинги и 3-етажна сграда, но пък онлайн се предлагат оферти за десетки апартаменти. 

Подготвяме и други сигнали до прокуратурата - за издадено удостоверение за търпимост от бившия главен архитект, което е дало възможност върху гола поляна да се изгради къща на мястото на уж е съществувала преди 20 години. Сигнал има и срещу кооперации тип "общежития“, при които са ползвани по-облекчени параметри за застрояване, от които се е възползвал настоящият шеф на Строителната камара във Варна, обясни Иван Портних.

В кръга около Виктор Бузев е и Благомир Коцев, кандидат-кмет на ПП. За днес е насрочено делото за разрешителните, които Бузев е издал незаконно на Коцев - за  поставяне на шатри на "Хоризонт" върху 2 дка зелени площи държавна собственост. Съдът все още не се е произнесъл и по друг казус -  за спирането на автомобилите в Морската градина, което отново е свързано с опитите на Коцев за осуетяване на забраната за спиране на колите в парка, каза кметът.

Добре е да е ясно, кой в годините се е борил за Морската градина. Не мога да разбера тази част хората в от листата на ПП ДБ, които години наред твърдяха, че са борци за парка, а  днес са застанали зад кандидат- кмет, който има паркинги в Морската градина и от години обжалва всички заповеди за спиране на колите в Морската градина. Те са едно, той им е знамето, каза Иван Портних.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.09.2023 г.
0
 
 
Квартал "Чайка" е вече построен и застроен достатъчно. Няма нужда от повече сгради, защото нужното е вече построено. Най-много да има нужда от по-качествено управление. Но със сигурност е голям кеф да продаваш апартаменти ново строителство в "Чайка" ...
Aнонимен
на 27.09.2023 г.
0
 
 
Чуждите сметки и печалба бързо се смятат! А цената на имота или обезщетението включи ли го? Нали за да вземеш имот в Чайка и да строиш 17 етажа трябва да попиташ и почерпиш няколко общински съветника, те пък се отчитат на кмета, тук май са те прескочили.
Aнонимен
на 27.09.2023 г.
0
 
 
А кога ще сезирате прокуратурата за готвения строеж на десетина етажна сграда непосредствено до сграда "Младост" в жк Младост2 ?!!!
Aнонимен
на 27.09.2023 г.
0
 
 
Варна ,клоаката на България. Акита навсякъде, кали смет чак и в градския съвет.Моста пада, те жилища строят ,мани мани.
Aнонимен
на 27.09.2023 г.
0
 
 
Този некадърник! Той е перфектен и безгрешен, ама слънчевата система и космоса му пречат. Как няма будни хора в този град да дойдат и да те разкопаят и тебе в общината!
Aнонимен
на 26.09.2023 г.
0
 
 
Корупция, корупция, корупция... Дънката сивият кардинал на този град с приятеля си Гуцанов. Варна поделена на кланове!!! Не за дълго!!! Европрокуратурата чука на вратата на Община Варна.
Aнонимен
на 26.09.2023 г.
0
 
 
Тоз са йе насра_л! А бе на Дънката блокчетата дето и ти обитаваш с каква площ са, а там всичко ли е като трябва, а бързо ли изкараха разрешението за строеж?
Aнонимен
на 26.09.2023 г.
0
 
 
Бързали фирмите да изкарат строително разрешение. Кмете има моменти когато се чакат промени в ЗУТ и за определен момент всички бързат, така беше като променяха чл.24 началото на 2020г., така беше като въвеждаха наредбата за универсален дизайн миналия м.Май, така беше и тази пролет с промените по паркирането, всички бързаха. Ползваш новия главен архитект за пушечно месо. Как можа да цитираш имена и евентуално нарушения без да им дадеш право на отговор, че те сега с основание могат да те съдят за доста от глупостите които наговори. Сега г-н Кмете от мен да знаете, арх.Цекова която намесихте е страхотен човек и специалист,нямате право така да съсипвате някой заради егото си да сте кмет, арх.Петков има много да учи. още от нея. Що се отнася до Христо Димитров той е от малкото изключително коректни строители, вярвам и много по-подходящ да бъде кмет, но едва ли го иска истински. Страх ви тресе.
Aнонимен
на 26.09.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Европейски избори 2024
Бум на коклюш в България
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: