Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна ще облагородява достъпа до рибарско селище "Карантината" с европейско финансиране
Автор: Пламена Николова 17:56 / 26.07.2022Коментари (0)2904
©
Община Варна ще кандидатства за европейско финансиране за облагородяване на достъпа до рибарско селище "Карантината“ и обособяване на зона за спорт. Предложението надгражда проектите за модернизация и реконструкция на рибарското пристанище, подобряване на достъпа и изграждане на образователно-информационен център, финансирани по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Това стана ясно на днешното заседание на ПК "Европейски въпроси и международно сътрудничество“, на което беше дадена зелена светлина за кандидатстване.

Проектното предложение дава възможност на Община Варна да осигури устойчива и естетически издържана градска среда. Целта на проекта е да се създаде модерна многофункционална паркова и рекреационна зона за отдих с възможност за практикуване на различни видове спорт. Предвижда се да бъдат обособени и девет паркоместа.

По проекта 85% от средствата са безвъзмездна финансова помощ, а 15% е съфинансирането от националния бюджет. Ангажиментът на общината е до 40 000 лв. за възнаграждение на екипа за организация и управление, тъй като тези разходи не са заложени като допустими, беше разяснено по време на заседанието.

Членовете на комисията дадоха съгласието си Община Варна да осигури средства в размер до 469 399 лв. с ДДС от общинския бюджет за обезпечаване на допустимите разходи, преди те да бъдат възстановени от Програмата за морско дело и рибарство.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 1 август 2022 г. Максималният срок за изпълнение на проект по настоящата процедура е до 12 месеца, считано от датата на подписване на административния договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, но не по-късно от 30 ноември 2023 г.

Съветниците дадоха съгласието си Община Варна да кандидатства и по подмярка "Помощ за подготвителни дейности“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Процедурата е част от мярка 19 "Водено от общностите местно развитие“.

Администрацията подготвя проектното предложение съвместно с Община Аврен.  Мярката предоставя възможност за създаване на местна инициативна група, в рамките на която ще може да се включат четири села от община Варна – Звездица, Тополи, Казашко и Константиново. Там ще могат да бъдат реализирани различни видове проекти, стана ясно на заседанието.

Община Варна ще осигури средства в размер на 58 674 лв. с ДДС за мостово финансиране преди възстановяването им от европейската програма. Други 8 400 лв. ще бъдат собственият принос на общината за учредяване на местна инициативна група, в т.ч. разходи за правни услуги и консултации, нотариални и държавни такси и партньорски срещи.

 

Проектното предложение трябва да се подаде най-късно до 31 юли 2022 г., а максималната продължителност за изпълнение е до 6 месеца от сключване на договора.

 

Членовете на комисията дадоха също съгласието си Община Варна – носител на титлата Европейска младежка столица през 2017 г., да бъде включена като учредител на "Мрежа на Европейските младежки столици“. Поканата е отправена от румънския град Клуж Напока, където ще бъде седалището на организацията. Очаква се към мрежата да се присъединят градове като Брага, Амиен, Гент, Солун, Люблин – бивши европейски младежки столици.

 

Организацията ще бъде център за младежки политики от целия Европейски съюз. Основната й цел ще е да покаже добрия опит и да предлага на институциите стратегии, мерки, добри практики, които са свързани с участието на младите хора в подобряването на качеството на живот в градовете. Мрежата ще кандидатства и по проекти, за да могат тези предложения да бъдат внедрявани на повече места. Друга нейна задача ще бъде да подпомага кандидатите за следващи титли в тяхната подготовка. Финансовият ангажимент на Община Варна ще е 1 000 евро годишно, колкото е членският внос в мрежата.



Още по темата: общо новини по темата: 30
21.12.2023 »
18.12.2023 »
07.12.2023 »
28.07.2022 »
23.03.2022 »
23.03.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: