Община Варна събира просрочени задължения

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:02 / 25.09.2015
662
Община Варна е предприела сериозни мерки за събиране на пресрочени с години данъчни задължения и такса смет от фирми и граждани. Администрацията е започнала да работи с частни съдебни изпълнители, за да ускори процедурата. След предприетите мерки за две години в общинската хазна са постъпили 28 милиона лева само от стари задължения.

След ревизия общинската дирекция "Местни данъци" установи, че от 2009-а до 2013-а година граждани и фирми дължат на хазната близо 60 милиона лева. Пресрочените задължения са за данък недвижими имоти и превозни средства, както и такса смет.

"От 60 милиона, които сме констатирали тогава, в момента просрочията за юридически лица са 9 милиона, а за физически лица са 23 милиона", коментира Пейчо Пейчев - заместник-кмет на Община Варна.

За да накарат варненци да се издължат на хазната, администрацията се обръща към частни съдебни изпълнители.

"Практиката показва, че когато се стигне до принудително изпълнение кара хората много бързо и доброволно започват да си плащат", добави Пейчо Пейчев.

Данъците имат давност пет години, затова от Общината започват със задълженията от най-далечния период. Така пресрочените суми са намалели значително. Само за тази година са съставени актове за 20 милиона лева, а платените задължения плюс лихвите са за близо пет милиона.

Източник: БНТ


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).