Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна събра повече пари от данъци и такси
Автор: Екип Varna24.bg 16:36 / 26.09.2016Коментари (0)896
© Varna24.bg
Повече приходи от данъци, такси и глоби и по-малко от продажба на общинска собственост е реализирала Община Варна за първото полугодие на годината. Това показва отчетът за изпълнението на бюджета от януари до юни. Данните бяха представени на съветниците от общинската комисия "Финанси и бюджет", предаде Дарик.

Уточненият план на приходите на Общината към 30 юни т. г. възлиза на близо 249 милиона лева, вследствие на корекции във взаимоотношенията на Общината с централния бюджет и получени трансфери от ресорните министерства в размер на над 5,2 милиона лева, се посочва в доклада.

При планирани за годината имуществени и други данъци в размер на 73,1 милиона лева, отчетът към 30 юни е в размер на 44.2 милиона - с 61 % изпълнение от годишния план. Спрямо същия период на 2015 г. са събрани с 6,1 милиона повече приходи.

С над 2 милиона повече от първото полугодие на миналата година са платените данъци върху недвижимите имоти. При планирани 31,6 милиона, изпълнението е 21,1 милиона (67 %), отчитат от общинската администрация.

За първите 6 месеца са събрани 75 на сто от данъците за превозните средства. При планирани 16,6 милиона лева, в общинската хазна са вече близо 12,4 милиона.

Инкасирани са и близо половината от заложените средства от данък при придобиване на имущество. При годишен план от 20,5 милиона лева, са платени близо 10 милиона (49 %).
Увеличават се приходите от туристически данък. Към 30 юни в общинската хазна са постъпили над 645 хиляди лева (16 на сто от заложените очаквания), като е налице увеличение от над 112 хиляди лева спрямо същия период на миналата година.

Изпълнението на плана на приходите от общински такси е в размер на 25,2 милиона лева, или 65 %. Спрямо отчета за първото полугодие на 2015 г. са събрани с 1,6 милиона лева повече приходи. Таксата за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари и др. има увеличение от близо 29 хиляди лева, спрямо отчета за първото полугодие на 2015-а.
Най-голямо изпълнение на приходите се отчита за такса битови отпадъци - 19,6 милиона лева, което представлява 73 на сто от планираните приходи за годината.

Отчетът на приходите от такса куче показва постъпления в размер на близо 22 хиляди лева, като изпълнението е в размер на 78 на сто.

Събрани са повече средства и от глоби, санкции и наказателни лихви. За първите 6 месеца на 2016-а са инкасирани 2,3 милиона лева, при 1,7 милиона за същия период на 2015-а.

За повишаване на събираемостта на приходите, от дирекция "Местни данъци" към 30 юни са изготвени списъци за данъчно задължени юридически и физически лица за периода 2011 - 2015 г., които са с резолюции за предприемане на съответните мерки и изготвяне на акт за установяване на задълженията и евентуално последващо предаване за принудително събиране.

По-малко са постъпилите приходи от продажба на собственост. За първите 6 месеца на годината те са в размер на 469 хиляди лева, което е 8 % от годишния план и с близо 2 милиона по-малко от първото полугодие на миналата година, се отбелязва още в информацията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: