Община Варна тегли близо 7 млн. лв. заем за финализирането на проекта "Интегриран градски транспорт"

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
10:25 / 08.11.2017
4534
Близо 7 млн. лв. заем ще тегли Община Варна за финализирането на проекта за Интегриран градски транспорт", научи Varna24.bg. Това става ясно от Общината във връзка с предстоящото публично обсъждане на проекта на 14 ноември от 15.30 часа в зала Пленарна. 

Ето и подробности:

Целта на проекта е да се надградят мерките по отношение на интегрирания градски транспорт на Варна и той да стане още по- ефективен, по-бърз, по-екологичен, с по-малко потребление на енергия, да се подобрят възможностите за алтернативни форми на придвижване в градски условия, посредством реализиране на три допълващи се компонента, част от Инвестиционната програма на Варна.
 
Проектът предвижда реконструкция на участъка от бул. "Приморски" в обхват от ул. "Ст. Стамболов" до бул. "Цар Освободител" и прилежащото му съоръжение (автоподлез).

"Реконструкцията на уличната мрежа по трасето бул."Цар Освободител" в обхват от бул. "Приморски" до бул. "Княз Борис I".

"Реконструкцията на уличната мрежа по трасето по бул. "Първи май" в обхват от ул. "Мара Тасева", кръстовище в кв. "Аспарухово"- кв. "Галата".
"Реконструкция на улична мрежа бул. "Осми Приморски полк" в участъка от бул. "Васил Левски" до бул. "Христо Смирненски", вкл. основен ремонт на транспортно съоръжение (пътен възел "Виница"), пешеходен подлез и мероприятия за подобряване на достъпната среда".

"Реконструкция на улична мрежа по трасето на бул. "Васил Левски" в участъка от "Подвис" до бул. "8-ми Приморски полк" в т.ч. велоалея, изпълняване на мероприятия за подобряване на достъпната среда и ремонт на автомобилни и пешеходни подлези".

"Реконструкция на улична мрежа по трасето на бул. "Народни будители" в участъка от ул. "Мара Тасева" до ул. "Нарва" и от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Мара Тасева" в т.ч. трасето на обръщача на МГТ по ул. "Св.Св.Кирил и Методий".
 
"Реконструкция на улична мрежа: ул. "Съборни" в участъка от бул. "Владислав Варненчик" до бул. "Сливница" вкл. изпълняване на мероприятия за подобряване на достъпната среда".

Закупуване на нови стандартни автобуси минимум 15 броя, отговарящи на европейски стандарт ЕВРО 6.
 
Стойността на проекта е 37 233 093,69 лв. 

От тях безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж" 2014-2020 за допустими разходи в размер до 29 297 008,49 лв.; 

Собствено финансиране в размер до 7 936 085,20 лв., от които 1 266 666,81 лв. ще бъдат осигурени от партньора по проекта "Градски транспорт" ЕАД за възстановимо ДДС. 

Собственото финансиране на Община Варна е предназначено за подземна инфраструктура - част ВиК (СМР, строителен и авторски надзор). 

За изпълнение на проекта Община Варна предвижда да поеме дългосрочен дълг за осигуряване на финансов ресурс за собствено финансиране на недопустими разходи - в размер до 6 669 419 лв. - банков заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Проекта редвижда изграждането на интелигентни системи за преброяване на трафика и координирано управление на светлинно регулираните кръстовища по трасетата на МГОТ, система за информация на пътниците в реално време, система за безопасност на пешеходците и система за достъпност на пътните кръстовища. 

Виж коментарите (4)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).