Община Варна търси младежи, които да обучи и вземе на работа

Автор: Пламена Николова
Коментари (7)
09:28 / 27.12.2016
20951
Срокът за набиране на млади хора, които да се обучават по проекта "Активни" на Община Варна и след това да работят 6 месеца в общинските структури, се удължава до 31 януари 2017 г. Това съобщи за Varna24.bg Ани Николова, директор на дирекция "Европейски и национални оперативни програми".

Проектът "Активни" е по програма "Човешки ресурси" и има за цел насърчаване на млади хора, които не са в процес на обучение и не са регистрирани в Бюрото по труда, да започнат работа, като преди това минат обучение в рамкитена 6 месеца. След това ще бъдат наети на работа в Община Варна и към общинските предприятия, като за това ще получават минимална заплата, обясни Ани Николова.

В рамките на обучението си младите хора получават стипендия в размер на 10 лв. на ден. След като се обучат получават сертификат за придобитата специалност.

4 са професиите, по които се обучават и съответно ще работят - оператор на компютър, като в тази област обучението вече премина, каза Николова.

"10 човека завършиха курса и започнаха работа към общинските дирекции и някои от общинските предприятия. В момента са в процес на подаване на заявления за останалите професии-еколог, озеленител и спасител бедствия аварии и икатастрофи. По тези три професии са подадени 24 заявления и са необходими още 32 кандидатури, за да можем да сформираме курсовете за обучения и те да започнат. Удължили сме срока за примане на документи до 31 януари. Повече информация младите хора могат да намерят на сайта на Община Варна, на сайтана обучаващата организация - www.znamimoga.bg, както и в офиса на обучаващата организация на ул. "Парижка комуна" 2.

Изискванията са желаещите да са на възраст до 29 години, да не са регистрирани в Бюрото по труда, да не са в процес на обучение и да не са работили в последните 4 месеца. След преминаване на обучение ще бъдат наети на работа към общината, районните кметства и общинските предприятия. В рамките на половин година ще получават минималната работна заплата. Тези средства се поемат от Европейския социален фонд, като безвъзмездна финансова помощ, Община Варна няма съфинансиране на проекта. Това е в контекста на титлата Варна-Европейска младежка столица и е подходящо за изпълнение през тази и следващата година, като по този начин намаляваме младежката безработица, даваме приоритет на младежките политики в сферата на трудовата заетост и възможност на тези млади хора, които заявят желание за участие да намерят своята първа работа, да попаднат в публичната сфера, в местната власт и нейните структури, да добият опит и да станат по-конкурентно способни на пазара на труда", обясни Ани Николова.

Стойността на проекта е 375 хил.лв., а периода за изпълнение 15 месеца.


Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).