Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна "виновна" за зачеването на 19 бебета
Автор: Пламена Николова 15:26 / 22.02.2017Коментари (0)3561
Благодарение финансирането на процедури ин витро с пари от общинския бюджет на Варна от 2014 година досега са родени 14 бебета, още 5 се очаква да дойдат на бял свят през тази година. Това стана ясно на среща между кмета на Варна Иван Портних, координатора на програмата "Искам бебе" за Варна - Валентина Иванова и със семействата, подпомогнати от общинската ин витро програма, предаде репортер на Varna24.bg.

За изминалите три години общо 150 двойки с репродуктивни проблеми от Варна са кандидатствали за финансиране по програмата. Първите три опита ин витро, които са на стойност между 3000 и 5000 лв., се поемат от фонда, а следващите се финансират от общинския бюджет, уточни координатора на програмата "Искам бебе".

Валентина Иванова сподели с тревога, че се очаква 2017 г. да е критична по отношение на раждаемостта у нас. Очаква се в България да се родят не повече от 50 000 деца. Като цяло репродуктивните проблеми на семействата в България се задълбочават. В световен мащаб всяка една на пет жени страда от безплодие, допълни Иванова.

Успеваемостта при опитите ин витро зависят не само от здравословното състояние на бъдещите майки, но и от тяхната възраст. Докато в диапазона между 20 и 30 години успеваемостта на процедурите е около 70%, то при жените над 40 години тя пада на 20 %.

Стана ясно, че за тези три години общината е заделила 235 000 лв. за подпомагане на двойките с проблеми във Варна, като за тази година средствата са най-много и те са в размер на 170 000 лв., каза кметът Иван Портних

Той подари на всяка от майките, които присъстваха днес, символът на споделеното щастие. 

Държавният фонд покрива три процедури на семейство от по 5 хил.лв. Едва след това Община Варна отпуска на семейство още 2000 лв. Отделно Община Варна отпуска за донорска програма 3500 лв., с което се нарежда на челно място по осигурени средства за тази дейност , допълни Иванова. Тя допълни, че Община Пазарджик е водеща в осигуряването на средства за асистирана репродукция в размер на 200 000 лв. годишно.

От 2007 г. над 1000 деца са се родили благодарение на подкрепата от фондация "Искам бебе". 

Община Варна успешно провежда своята "Инвитро" програма, независимо от Национален фонд "Асистирана репродукция". Всички двойки, които не отговарят на изискванията и критериите на Националния фонд, имат шанса и възможността да подадат документи към общинска програма. За отпускане на финансова помощ по програма "Инвитро" могат да кандидатстват семейства и лица, живеещи на семейни начала, които отговарят на следните условия: да са български граждани, имат постоянен адрес на територията на община Варна през последните 3 години; имат непрекъснати здравноосигурителни права и др. Повече информация може да бъде получена от експертите от общинската дирекция "Здравеопазване".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: