Продуктите основно са за ресторанта в сградата на общината, където чиновниците се хранят на преференциални цени, но ще се ползват и за зареждане на петте кафенета и една сладкарница, които общината стопанисва.
От техническата спецификация към поръчката става ясно, че категоричен фаворит сред общинарите е гроздовата ракия, от която се предвижда да се заредят 1700 бутилки от 0.7 литра. За сравнение, от сливова и плодова ракии се търсят общо 200 бутилки. Същата е ситуацията и с водката. Очаква се в общинските заведения да се изпият 1000 бутилки българска и 210 вносна, при едва 200 бутилки уиски.
Очаква се спечелилият кандидат да достави и около 30 000 бири (0.5 л). По отношение на вината се забелязва превес на белите сортове - 12 000 бутилки бяло, срещу 9000 бутилки червено.
Потенциалните доставчици са предупредени, че виното трябва да е "с приятен аромат, свеж и хармоничен вкус. Не се допуска наличие на несвойствен мирис, без привкус на накиселяване".
В началото на 2014 година кметът на града Иван Портних се закани да затвори ресторанта на общината и да го отдаде под наем, защото трупа загуби. В заведението се хранят стотици чиновници и служители на общински предприятия. Стойността на готовите ястия за месеца се формира като в края на предходния месец цените на хранителните продукти се усредняват, след което се добавя 30% режиен процент. Всички останали разходи се дотират от общинския бюджет, което прави около 500 000 лв. на година.
Освен служителите на Община Варна, хранителният комплекс обслужва и всички гости на кмета, ветерани, инвалиди, участниците в спортни, културни мероприятия и други форуми, организирани на територията на града.
От няколко месеца има частична реорганизация на дейността на ресторанта на общината. Заведението вече е на самообслужване, като сервитьорите са преквалифицирани на работници зад щанд. Освен това общинската администрация смята изцяло да преоборудва кухненското обзавеждане, за което има обявена друга обществена поръчка.
Източник: в. „Труд“