Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общината дава обект в "Максуда" за културно-религиозен дом на мюсюлманите там
Автор: Екип Varna24.bg 12:23 / 17.01.2020Коментари (0)3172
© Varna24.bg
Архив
Официална среща между кмета на Община Варна Иван Портних и ръководството на Районно мюфтийство – Варна се проведе на 15 януари. Тя се състоя по инициатива на местното мюфтийство и на нея присъстваха районният мюфтия Нурай Шукри, специалистът от Отдел "Вакъфи“ адв. Сезай Чолаков и секретарят на варненското мюфтийство Фахредин Молламехмед.

В рамките на състоялата се официална среща двете страни обсъдиха важни и актуални въпроси и проблеми, свързани с живота на мюсюлманската общност в морската столица. В това число беше разгледан проблемът в Централни гробища – Варна и запълненият капацитет за нови гробни места в мюсюлманското каре, както и възможностите за разчистване на гробищата, картотекирането и откриването на нови места. Ръководството на варненското мюфтийство помоли Община Варна в лицето на кмета Иван Портних за съдействие по разрешаването на този казус, тъй като към момента погребалната дейност в мюсюлманското каре от гробищния парк е спряна.

От кмета беше потърсено съдействие и за разрешаването на още няколко проблема – премахването на няколко преместваеми обекта със съмнителна законност от вакъфския имот към "Хайрие“ джамия в града; стартиране на строително-ремонтни дейности по укрепването на минарето на централната варненска джамия "Азизие“, което е пропукано и като цяло е в окаяно състояние към момента. По този въпрос кметът Иван Портних изрази готовността си за съдействие с отпускане на общински средства за започването на ремонта, като преди това трябва да бъде направена строително-архитектурна експертиза от специалисти.

По време на срещата от страна на Община Варна беше поет ангажимент и за предоставянето на общински обект в кв. Максуда, който да се ползва като културно-религиозен дом за нуждите на местното мюсюлманско население.

Двете страни обсъдиха и идеята за обособяването и туристическото означаване на различни малко известни към момента исторически обекти от османския период – чешми, паметници и други, намиращи се на територията на града. За целта беше предвидена бъдеща среща с историк от варненската мюсюлманска общност и главния архитект на Община Варна, като идеята е дори тези обекти да станат част от текущия в момента проект за обособяването на "туристически пръстен“ в морската столица.

В края на срещата кметът на Община Варна Иван Портних и районният мюфтия Нурай Шукри се разделиха с взаимни благопожелания, като гостът връчи като подарък на домакина на срещата Портних най-новото издание на превода на Свещения Коран.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: