Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общината дава рамо за нова пречиствателна на Златните?
Автор: Екип Varna24.bg 15:28 / 29.09.2010Коментари (0)508
© Varna24.bg
Съветниците от комисията по бюджет и финанси в местния парламент дадоха съгласие Община Варна да кандидатства с проектно предложение за изграждане на нова пречиствателна станция на "Златни пясъци". Проектът е по Оперативна програма "Околна среда", в рамките на която са предвидени 600 млн. лева. Те са безвъзмездна помощ за осъществяване на водни проекти за агломерции с над 10 хил. еквивалентни жители.

Сроковете за предаване на проектните предложения са 1 ноември тази година, 31 януари 2011 г. и 30 юни 2011 г. При изчерпването на 600-те млн. лева обаче приемането на проекти ще бъде преустановено.

Общинският служител Евгения Димитрова, която е наясно с изготвянето на проектното предложение за пречиствателна станция на "Златни пясъци", обясни, че Община Варна кандидатства, тъй като в програмата нямат право да участват частни търговски дружества. По думите й съоръжението ще бъде собственост на общината и ще се експлоатира от ВиК, което се явява "асоцииран партньор". Теренът, върху който ще бъде изграден, е на к.к. "Златни пясъци".

Димитрова посочи още, че при кандидатстването не се изисква принципното съгласие на "Златни пясъци". Не са необходими и придружителни документи за собствеността на терена.

Общинският съветник Красимир Маринов предупреди, че с това решение на комисията се поставя мина, която ако не сега, то след години ще гръмне. Според него Община Варна може да поиска пари само когато притежава имота, а проблемът със собствеността едва ли ще бъде решен скоро.

Проблемът с пречистването на отпадните води в курорта продължава вече повече от 10г. Финансиране на проектите за нови съоръжения не бе намерено от няколко правителства. Един от проблемите е, че земята е частна, а собствениците настояват да получат държавни средства, което според управляващите е невъзможно.

В черноморския регион има 35 действащи пречиствателни станции за отпадъчни води. 25 от тях са с директно заустване в Черно море, отпадъчните води от останалите 10 се вливат в реките. Нови пазар, Долни чифлик, Айтос, Провадия, Ахтопол и Созопол са населените места, които все още нямат никакви пречиствателни станции. Има и такива, които се нуждаят от реконструкция и модернизация.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: