Общината иска да стопанисва няколко исторически паметници във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:36 / 22.10.2014
835
Аладжа манастир, Римските терми и още няколко исторически паметници във Варна да бъдат предоставени за стопанисване на Община Варна. Това предлага кметът на морската столица Иван Портних в писмо до Общинския съвет.

Общината настоява да поеме за срок от 10 години грижата за недвижимите археологически културни ценности, попадащи в имоти публична държавна собственост, съобщава Дарик. Сред включените в предложението обекти са още Епископската базилика на древния Одесос на ул. "Хан Крум", Княжеският манастир в местността Караач теке, теренът в Западна промишлена зона, където бе открит Варненският халколитен некропол и др.

Целта е да се отвори възможност пред Варна да се бори за европейски средства, свързани с опазването, възстановяването и поддържането на културно-историческото наследство.

Варненският исторически музей кандидатства с проект по програмата БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства", която е съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. По програмата се отпускат средства за дейности по реставриране, обновяване и опазване на културното наследство, документиране на културната история, осигуряване на достъпност на културното наследство за обществеността и представяне на съвременното изкуство и култура на широката общественост.

Решението за предоставяне за стопанисване на имотите може да вземе Министерският съвет. Предложението ще бъде разгледано първо от комисията "Култура и духовно развитие" към местния парламент. Заседанието е насрочено за 10 часа.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).