Общината може да "пие една студена вода" за над 8 млн. лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:02 / 09.12.2014
1209
Общината може да изгуби над 8 млн. лв., които трябва да й бъдат изплатени от оперативна програма "Околна среда" за изграждането на дълбоководното заустване на отпадъчните води на Златни пясъци. Удължаването на тръбата, която отвежда мръсотиите от курорта и околните местности на повече от 2 километра в морето, за да не се връщат те към плажовете, е факт от миналата пролет. То е част от по-голям европроект, който трябва да приключи с изграждането на нова пречиствателна станция на Златни пясъци. Вместо с пари от ЕС, заустването е изградено с безлихвен заем от 8 151 123 лв., който общината взе от държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Местната власт разчита на европейски средства, с който да върне далга си, които обаче могат и да не бъдат получени.

В момента проектът за нова пречиствателна станция на Златни пясъци на практика е спрян, по него няма никакво движение и бъдещето му изглежда доста несигурно. Това стана ясно от отчет на ръководителя му пред комисията по европейски въпроси към общинския съвет. Единственият вариант изчистването на плажовете от фекални води да не остане за сметка на общината е предоговаряне с оперативната програма. Иначе изплащането на похарчените за удължаване на тръбата 8 млн. ще си остане задължение на местната власт.

Неприятната новина, че европейските пари може и да не дойдат, идва в момент, в който община Варна планира да поеме нов дълг от 43 млн. лв. през 2015-а. Част от средствата отново имат за цел предварителното финансиране на европейски проекти или части от тях, като се разчита впоследствие те да бъдат възстановени. Това обаче далеч не зависи само от общината, а и от управляващите органи на съответните европейски програми, които функционират като част от министерствата.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).