Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общината оправя разминаване в наредбите си за афишите
Автор: Екип Varna24.bg 16:52 / 16.01.2015Коментари (0)1455
© Народно дело
През миналата година община Варна се захвана да сложи ред в облепянето на града с плакати и афиши, което на моменти изглежда напълно безконтролно. За целта беше променена Наредбата за рекламната дейност, като глобите на нарушителите на правилата скочиха драстично. За физически лица, които лепят обяви и рекламни материали където им попадне, санкцията вече е от 500 до 1000 лева, а за фирми и организации (в това число и партиите, които редовно опаковат града в предизборните си "тапети"), наказанието стана от 1000 до 5000 лв.

Оказа се обаче, че в новата общинска мярка за опазване на естетичния вид на града има пробойна. Тя идва от факта, че регламентът за разлепянето на обяви, плакати и афиши не е упоменат в Наредбата за рекламната дейност, но и в тази за обществения ред. В последната обаче размерът на глобите си остава далеч по-лек - между 50 и 100 лева. Разминаването дава основа на нарушителите да се измъкнат или с обжалване на санкцията, или с по-малък размер на наказанието.

Месеци след като новата строга мярка срещу безконтролното поставяне на рекламни материали беше приета, най-сетне идва ред да се оправи и това разминаване. Предложението за това идва от председателя на комисията по обществен ред към съвета Станислав Темелков ("Атака"). Той вече е внесъл предложение за унифициране на санкциите, като се приема по-високата им стойност, което предстои тепърва да се обсъди и приеме от Общинския съвет.

Съветът завещава нормативните неуредици на следващите избраници. Случаят с разминаването на наредбите за обществения ред и за рекламната дейност е поредният пример за недостатъците в общинската нормативна база, които пречат на нормалната работа на общината. Недостатъците в общинските наредби не са един и два и като цяло не можаха да бъдат отстранени от сегашния Общински съвет. Местният парламент едва ли ще има възможност, а вероятно и желание, да се захване с основната си дейност в последните месеци на мандата си и ще остави това на следващите варненски избраници.

Пример за това е ситуацията с фигурата на омбудсмана, който така и не можа да бъде конституиран като част от дебата между общината и гражданите. Опитите да се създаде институцията на обществения застъпник във Варна датират още от 2008-а. Въпреки това и този Общински съвет не успя да намери начин да приеме необходимите правила за работата му.

За да бъдат по-качествени общинските наредби, местният парламент използва услугите на външна юридическа кантора. Въпреки това предлаганите наредби или промени често се атакуват от съветниците в комисиите. Отчет и анализ на ползата външни експерти да пишат общинските наредби е искан няколко пъти, но на практика няма яснота дали този подход помага на общината. В тази ситуация инициативата за промените в тях остава в ръцете на кмета Иван Портних и на администрацията му, която се ползва от комфортната подкрепа на мнозинството в Общинския съвет.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: