Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общината осигури 12-а заплата в две училища
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 23.12.2009Коментари (0)546
© Varna24.bg
Община Варна осигури средства за 12-а заплата на колективите на две школа в града. Средните общообразователни училища "Васил Друмев" и "Любен Каравелов" изпаднали в неприятната ситуация, след като станало ясно, че средствата, които очакват от държавата, няма да бъдат преведени навреме - тоест до 23 декември, когато трябва да бъдат приключени всички финансови операции в школата. Става въпрос за средства, спечелени от учебните заведения по различни програми на образователното министерство, уточниха от общинската образователна дирекция. Общо 40 000 лева е отделила общината, за да могат работещите в двете учебни заведения да получат декемврийските си заплати преди празниците. През вчерашния ден бяха преведени трудовите възнаграждения на учителите и непедагогическите служители на СОУ "Любен Каравелов", информираха от учебното заведение.

Едва ли са повече от десетина училищата във Варна, които могат да раздадат 13-а заплата на служителите си, каза пък председателят на варненската структура на Съюза на българските учители Веселин Рашев. Той определи изказването на образователния министър Сергей Игнатов, че само учителите ще получат 13-а заплата като подвеждащо в известна степен. Такава могат да получат педагозите от учебните заведения, в които са реализирани някакви икономии, добави синдикалистът.

Това понятие 13-а заплата не е много ясно дефинирано. Съгласно действащия Колективен трудов договор, училищата могат да раздадат допълнителни възнаграждения на служителите си до три пъти в годината, коментира темата директорът на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" Павлин Петков. Така например учителите и непедагогическите служители в гимназията са получили допълнително средства два пъти тази година - в началото на юли, когато традицинно започва отпускарският сезон и за Деня на народните будители, който се отбелязва на 1 ноември.

До 1000 лева еднократно могат да получат директорите на училищата, уточниха от Регионалния инспекторат по образованието. Оттам посочиха, че ръководствата на училищата сами преценяват дали могат да раздадат 13-а заплата и в какъв размер.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: