Общината плаща над 15 млн.лв. за доставка на храни за детските кухни и ясли

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:19 / 06.03.2018
2284
Община Варна ще плати над 15 млн.лв. без ДДС за доставката на храни за детските кухни и ясли, научи Varna24.bg

Обявена е обществена поръчка за доставка чрез покупка на хранителни продукти за приготвяне на храна за децата от неорганизирания контингент - деца в детските кухни и организирания контингент - деца, посещаващи детските ясли и яслените групи на детските градини на територията на Община Варна, финансирани от Община Варна.

Фирмата-доставчик, която спечели обществената поръчка, ще има грижа да снабдява с мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, риба и рибни продукти, яйца, масла и мазнини, зърнени храни и храни на зърнена основа, варива, зеленчуци - сурови, сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове, плодове - пресни, замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти, захар, подправки /пресни, изсушени/, чай, какао, минерални и трапезни води.

Стойността на поръчката без да се включва ДДС е 15 003 995 лв. 

В документацията за поръчката има важно уточнение. На 03.04.2017г. с решение на кмета на община Варна беше открита процедура за сключване на рамково споразумение с предмет "Доставка чрез покупка на хранителни продукти за приготвяне на храна за децата от неорганизирания контингент - деца в детските кухни и организирания контингент, деца посещаващи детските ясли и яслените групи на детските градини, на територията на Община Варна, финансирани от Община Варна, по обособени позиции". 

Процедурата беше прекратена поради това, че са установени нарушения при откриването и провеждането й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена. 

След това на 13.09.2017г. беше открита повторно процедура, която също беше прекратена на основание решение на Комисията за защита на конкуренцията. 

Действащите към настоящия момент договори, сключени по предходната процедура са удължавани с допълнителни споразумения и са със срок на действие до май месец 2018г., но финансовият ресурс по тях е вече изчерпан. 

Това изисква спешно избор на изпълнител, за да не се допусне спиране на нормалното изпълнение на дейностите на ОП "Комплекс за детско хранене - Варна", които са свързани с приготвяне на храна за децата от 10 месечна до 3 годишна възраст, съобразно изискванията за рационално и диетично хранене в кърмаческа и ранна детска възраст за деца от неорганизирания контингент /деца от детските кухни/ и за деца от организирания контингент, посещаващи детски ясли и яслени групи в детски градини на територията на Община Варна. 

Предприятието стопанисва и поддържа три броя детски кухни, дванадесет кухненски блока в детски ясли и доставя хранителни продукти за 18 яслени групи в детски градини. Ежедневно се приготвя храна за повече от 2 500 деца в детските кухни, доставят се дневни дажби за приготвяне на храна в 18 детски градини за над 300 деца в яслени групи, ежедневно се приготвя храна и за над 1 300 деца в детските ясли. 

Храна за децата от детските кухни се приготвя и в съботните и неделните дни. От 2015г. по пилотна програма, инициирана от Община Варна, ОП "Комплекс за детско хранене - Варна" осигурява хранене и на деца със специфични нужди. В детските ясли се осигуряват четири от петте хранения на децата за деня. От изключителна важност е осигуряването на здравословно и пълноценно хранене, както и създаването на здравословни хранителни навици у децата, с оглед осигуряване на прием на пълноценна храна, съдържаща енергия и хранителни вещества в адекватни количества за децата от 10 месеца до 3 годишна възраст, се посочва още в документацията. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).