Общината поиска да управлява Морската и Аспаруховия парк

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
14:02 / 11.08.2011
3579
Общинският съвет гласува да се възложи на кмета на Община Варна да предприеме действия по безвъзмездното предоставяне на управление на Аспаруховия парк и Морската градина. Това решение беше взето през втория ден на 36-тото заседание на местния парламент. И двата имота са изключителна държавна собственост и градоначалникът ще трябва да постави въпроса пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на културата и областния управител.

Общинският съвет се разграничи от позицията на кмета, която той представи наскоро, че общината не искала собственост върху парковете. Виждането на общинарите стана ясно, след като Панко Анчев от групата на БСП повдигна въпроса и припомни, че преди повече от година има решение, което задължава кметът да издаде акт за общинска собственост върху двата парка. Той постави питане дали общинският съвет ще пренебрегне това или ще продължи да иска изпълнението му. Орлин Симеонов от групата на ГЕРБ отговори, че към момента подобно действие противоречи със закона. В подкрепа се изказа и колегата му Николай Апостолов, който добави, че не се отказват от искането си.

Общинарите отказаха безвъзмездното отдаване на общински сгради и имоти на детски градини и училища. Те не посочиха аргументи за решението си. Отхвърлено бе и предложението на кмета за безвъзмездно придобиване в собственост от Община Варна на имоти в местност Черноморец, които са държавна собственост и са с площ над 85 000 кв.м.

Местният парламент не прие и предложението за промяна на предназначението на жилища от фонд "Настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди" във фонд "Жилища за продажба". Решението касае 150 общински жилища, които се предлагат за продажба на досегашни наематели. Съветникът Пламен Начков от групата на БСП изтъкна като причина за отрицателния вот, че не са проведени допълнителни разговори с евентуалните купувачи, които са заявили желанието си преди 2-3 години. Той обясни, че икономическата ситуация за този период се е променила значително и за повечето хора представените оценки вероятно биха били непосилни. Начков допълни, че е нужно преразглеждане, защото в противен случай биха влезли около 10 % приходи от тези продажби.

Местните депутати одобриха сделки с общински имоти срещу пристрояване на детски градини.

Източник: Дарик


Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).