Общината с кандидатура за проект за ново улично осветление в кв. "Чайка"

Автор: Велизара Ангелова
Коментари (0)
19:03 / 29.02.2024
1353
Община Варна ще кандидатства с проект за модернизация на уличното осветление в кв. "Чайка". Общинският съвет даде съгласието си администрацията да подаде проектно предложение по процедура  "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление" от Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи Общинския съвет.

Общата стойност на проекта е до 2 млн. лева, които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Няма изискване за съфинансиране от страна на кандидата, стана ясно на днешното заседание на ОбС-Варна.

Уличното осветление в обхвата на проектното предложение включва улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства.

Настоящото състояние на системата на територията на ж.к. "Чайка" е остаряло, амортизирано и с голям разход на енергия. Поддръжката в това състояние е скъпа и неефикасна. В района, предвиден за реконструкция, има 755 бр. осветителни тела, основно от натриеви лампи, които имат ниско светлоотдаване и голяма консумация на електроенергия.

Крайният срок за кандидатстване е до 2 април 2024 г.

На днешното заседание беше дадено също съгласие Община Варна да участва като партньор в проект за усъвършенстване и разширяване на обхвата на приемната грижа с фокус върху развитието на специализирана грижа за деца с увреждания, деца – жертви на насилие или трафик и деца – непридружени бежанци.

Проектът "Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизирането на системите за социална закрила" се финансира по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 – 2027. С него ще се гарантира интересът на настанените при приемни родители деца, без да се допусне възможност за прекратяване на настаняването. Към момента има утвърдени 37 приемни семейства, като в 26 от тях има настанени 26 деца.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).