Общината взема армейския имот в Морската

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:27 / 14.06.2010
1143
Военният имот в Морската градина на Варна ще бъде предоставен на общината. Зелена светлина за стопанисването му от местната власт даде министърът на отбраната Аню Ангелов, който посети морската столица този уикенд. За мен са нужни само две неща - решение на Общинския съвет за запазване на публичния характер на терена и положително становище от областния управител, каза в присъствието на кмета Кирил Йорданов и губернатора Данчо Симеонов министърът.

От своя страна и двамата декларираха готовност за по-бързо реализиране на процедурата по смяна на стопанина на имота. Намеренията на общинската администрация са имотът с площ около 50 декара да послужи за разширяване на зоологическата градина и изграждане на нова база на Военноморския музей. За да се изпълнят двете цели, общината е готова да предостави и свой терен в близост до терена под "Почивка". Желанието на местната власт е върху армейския имот да бъде изграден нов зоокът. Ако това се случи, мястото на настоящия ще бъде запазено от инвестиционни интереси, тъй като се намира в историческата част на приморския парк, където строителството е забранено. Все още няма яснота как точно ще бъде разделен имотът, така че да послужи за нуждите и на двете структури. И от музея, и от зоопарка преди време изказаха мнение, че теренът няма да им стигне, ако се раздели наполовина.

Еврейската общност ще си получи обратно имот, върху който е съществувала синагога, от която все още има останки, стана ясно още този уикенд. Храмът се е издигал в близост до Щаба на Военноморските сили. В последствие от флота заградили мястото и започнали да го използват за различни цели, поясни казуса областният управител. Еврейската общност отнесла въпроса в съда, а тия дни излязло решение, според което имотът трябва да бъде възстановен на евреите. Предстои решението да бъде изпълнено, каза Симеонов.

Ремонтът на легендарния миноносец "Дръзки" ще бъде реализиран до края на годината въпреки забавянето, заяви още военният министър. Финансиране за ремонтните дейности на заплашения от разрушаване кораб осигуряват както министерството, така и общината.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (25):
28.09.2012 Търсят кой да ремонтира кораба-музей "Дръзки"
21.11.2011 Корабът–музей "Дръзки" още продължава да се руши
21.11.2011 99 години от победата на "Дръзки" над "Хамидие"
07.06.2011 Варненски матроси реставрират безвъзмездно миноносеца "Дръзки"
13.05.2011 Около 50 000 лева са необходими за ремонт на торпедоносеца "Дръзки"
18.11.2010 Миненосецът "Дръзки" заплашен от срутване през зимата
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).