Общински комплекс за социални услуги поема къщичките от семеен тип

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:15 / 28.10.2015
1703
Малко над 9 000 лв. на година е издръжката на едно дете в центровете за настаняване от семеен тип в кв. "Изгрев", "Владиславово" и "Тополи". Това обясни на пресконференция координаторът на проекта "Да не изоставяме нито едно дете - у дома, а не в дом" Диана Биячева.

Общо 7 къщички бяха изградени със средства по ОП "Развитие на човешките ресурси". В тях бяха настанени деца с увреждания от цялата страна. Комплекс за социални услуги за деца и младежи ще бъде разкрит, за да поеме управлението на седемте Центъра за настаняване от семеен тип.

"Община Варна успя да съживи един проект, който преди 2 години можеше и да не се реализира. До края на годината финансирането на центровете ще се поеме от бюджета на общината, а за следващата година ще се търси съдействие от страна на държавата. Благодаря на всички, които спомогнаха за реализирането на този проект", каза бившият зам.-кмет по социалните дейности и новоизбран общински съветник Лидия Маринова.

"Комплексът за социални услуги ще заработи от следващия месец, като към къщичките в "Тополи" и кварталите "Вл. Варненчик" и "Изгрев" ще се включи и изградената преди години къщичка за децата от Могилино", обясни координаторът на проекта Дияна Биячева.

За момента в седемте къщички са настанени 81 деца на възраст от 3 до 29 години. Всички те са изведени от различни институции. 24 от децата са дошли от Дом за деца, лишени от родителска грижа "Княгиня Надежда". 53 деца са с увреждания от домове в селата Рудник, Крушари, Васил Друмев, Гомотарци, Петрово, Горски сеновец. Четири от възпитаниците на социалните центрове са от цигански произход.

С противообществените прояви на своите възпитаници е трябвало да се преборят специалистите в двата центъра в "Изгрев", каза още Биячева. За целта са били проведени срещи с живеещите в близост, които са се запознали с дейностите на центъра и самите деца.

"Имаше негативни мнения, че децата ще навредят по някакъв начин на комфорта на хората в кварталите. За щастие тези негативни усещания бяха преодолени", коментира още координаторът на проекта.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Благомир Коцев: Община Варна променя наредби с цел съкращаване на...
Варна е предупредена за утре!
Варна вече е с по-малко население от Пловдив
Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: ...
Новата чешма на "Дом Младост" е почти готова, вижте я
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).