Общински съветник от Варна предлага местният парламент да заседава всеки трети четвъртък

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:37 / 11.12.2020
1629
В Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна да бъде заложена още една опция за свикване на заседание. Сесия на местния парламент да се свиква  всеки трети четвъртък на месеца, предлага общинският съветник от групата "Демократична България" Николай Капитанов, съобщава Дарик.

Според сега действащия правилник, Общинският съвет се свиква на заседание по инициатива на председателя с предложен от него проект за дневен ред, по искане на една трета от общинските съветници, по искане на една пета от избирателите в общината и по искане на областния управител.

Капитанов има още няколко предложения за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна. Уведомяването на общинските съветници за заседанието на местния парламент да става не по-късно от 5 работни дни преди заседанието (в момента този срок е 3 дни). От 48 часа на 5 работни дни да се промени минималният срок за определяне на  заседание на комисиите. Дневният ред на комисиите и материалите да се публикуват на електронната страница на Общински съвет – Варна и се изпращат по електронна поща на членовете на комисията също не по-късно от 5 работни дни преди заседанието. 

Председателския съвет да представляват не само председателят и заместник-председателите на Общинския съвет, а и председателите на групите общински съветници или упълномощени техни заместници, предлага още Капитанов.

Според него е необходима още една промяна. Общинският съвет да избира обществен посредник до 2 месеца от своето конституиране. Към момента в Правилника не е посочен срок за това, нито избирането на омбудсман е задължително.

"Вярвам, че тези промени няма да утежнят работата на Общинския съвет, както и общинската администрация. Точно обратното – те ще създадат по-ефективен ритъм на работа в съвета, респективно успешно решаване на текущи проблеми и по-добро развитие на общината", изтъква общинският съветник.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).