Общински съветник защити новия ПУП на квартал "Чайка"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:02 / 25.06.2015
1465
Общинският съветник Христо Атанасов защити новия ПУП на квартал "Чайка" с обяснението, че той ще намали жилищното строителство с 20%, а зелените площи ще бъдат увеличени.

"Гласувах "за" новия Подробен устройствен план на кв. "Чайка", тъй като, ако беше приет още навремето и бяха запазени зелените площи, това презастрояване, което виждаме в квартала, нямаше да го има. Рано или късно съдът ще възстанови частните имоти на собствениците им и те ще ги дадат за застрояване. Освен това новият ПУП предвижда повече зелени площи, като дори се намалява жилищното строителство с 20%", каза в предаването на Дарик "Зала пленарна" Христо Атанасов - един от общинските съветници, които гласуваха "за" приемането на новия Подробен устройствен план на кв. "Чайка" и продължават да го подкрепят.

Атанасов коментира, че е присъствал на вчерашната пресконференция на кмета, на която беше обсъден казусът с новия ПУП на квартала, в качеството си и на жител на "Чайка".

"Живея в този квартал повече от 40 години. Вчерашната пресконференция породи доста спорове и противоречия между хората, които живеят в "Чайка". Право на всеки, който се чувства засегнат по темата, е да изрази мнението си. Извличането на някакъв дивидент, когато става дума за такъв казус, е недопустимо. Последният изготвен ПУП на квартала е от 1968 година. "Чайка" е замислен като затворен комплекс, като всички собственици на земи са били обезщетени от държавата. Тогава съдът реши, че трябва да бъдат върнати земите на хората. Това е казус, по който общината не може да вземе отношение. Целта на този брифинг, който свика кмета, беше да няма спекулации по темата и да се отговори на въпросите на хората", обясни Атанасов.

Той защити приемането на новия Подробен устройствен план, като изтъкна нуждата от създаването на нови паркоместа и облагородяване на зелените площи в квартала. "Целта на ПУП-а е да има повече пешеходни зони, зелени площи и да няма такова застрояване. Не знам притесненията на протестиращите в какво точно се изразяват. Подробният устройствен план обхваща 70 хектара, като се предвижда намаляване на строителството с 20% и увеличение на зелените площи с 26%. Двата паркинга, които ще се изградят, са изключително важни за квартала. Ако навремето е имало 50 или 100 коли в един блок, сега всяко семейство има поне една кола. Този проблем ще се задълбочи и трябва да бъде решен", допълни Христо Атанасов.

В края на март, тази година, ОбС прие новия ПУП на квартала, като тогава само един от съветниците се въздържа, а останалите гласуваха "за".


Виж коментарите (1)

Още по темата (37):
30.05.2022 Протестиращите от "Чайка" намериха общ език с кмета, пренасочват гнева
си
29.05.2022 Кметът обясни на протестиращите от "Чайка" откъде идва проблемът с лошата инфраструктура
27.05.2022 Протестиращите от "Чайка" затварят отново пътя за "Златни пясъци" в неделя
10.04.2022 Десетки жители на кк "Чайка" протестираха срещу безобразното състояние на инфраструктурата в района
10.04.2022 Живеещите в "Чайка" отново протестират днес! Готвят се да затворят пътя за Златни пясъци
18.03.2022 В "Чайка" пак на протест: Уморихме се да оцеляваме в лунен пейзаж! Затваряме пътя за Златни пясъци!
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).