Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общинските съветници с призив: Варненци за Варна – да подкрепим местното!
Автор: Пламена Николова 10:30 / 02.04.2020Коментари (2)3820
©
Групата общински съветници от коалиция "БСП за България" изпратиха чрез Varna24.bg до варненци призив под мотото "Варненци за Варна - избери местното!"

Инициативата е в подкрепа на варненския бизнес, особено относно дребния и средния, с цел съхраняването му като икономически субекти и работодатели. Ето какво се посочва в обръщението до гражданите на морската столица: 

"Кризата във Варна е факт. Икономиката е спряла, страхът е навсякъде.

Единственото оживено място в града ни е Бюрото по труда, където тихо са се подредили десетки наши съграждани, които COVID 19 превърна от ценен капитал в тежест за работодателите им.

Време е да подадем ръка на варненския бизнес в ролята му на работодател и отговорен социален партньор, а и като трудно оцеляващ икономически субект.

Сега е времето  да съхраним "нашите" работни места - да купуваме стоките и ползваме услугите на варненските фирми.

Нека бъдем мислещи потребители и стартираме кампания в подкрепа на местния ни бизнес!"

Преди няколко дни съветниците предложиха и пакет от мерки за справяне с икономическия удар от извънредното положение вследствие коноравируса.

Ето какво предвиждат те: 

"Мерките са в три групи: за търговците от сферата на най-пострадалия сектор – туризъм и търговия, за гражданите и общи. Мерките са допълващи, като се оценяват реалните усилия на общинската администрация в сложилата се тежка санитарно-епидемиологична, икономическа и социална ситуация и търсят като ефект смекчаване на икономическите последици, особено  за работещите в сферата на търговията и туризма като водещи сектори в икономическия живот на общината, и оказване на съдействие и помощ на гражданите в краткосрочен времеви план. 

Разработването на адекватни ефективни стратегии за намиране на нови целеви групи туристи, иновативни и разнообразни туристически продукти и програми, които да предизвикат интереса основно на българския турист, насочване на вниманието към ученическия и студентския туризъм чрез държавно субсидиране , прилагането на добрите практики от други общини -  общ общински билет, включващ музеи, атракции и ползване на градски транспорт на  достъпна цена с възможност да се продава онлайн и през туристическите агенции, безплатен вход за музеи и атракции, намаляване на цените на плажни услуги и други са част от предложенията до кмета на общината. 

Необходимо е според съветниците от БСП след края на извънредното положение да се организира антикризисна черноморска туристическа борса, която при възможност да е под егидата на Община Варна, като достъп до информация за нея да бъде осигурен по всички информационни канали, включително и да бъде направена виртуална такава. Търсенето на  иновативни и модерни начини за реклама на курортите ни и различен вид целеви групи туристи трябва да бъде основен приоритет в настоящия момент.

Тематични фестивали след края на кризата биха предизвикали интереса на български и чуждестранни туристи, като са и добра реклама за общината и бизнеса във Варна в краткосрочен и средносрочен план.

За търговците се предлага плащането на дължимия размер на туристическия данък да бъде отложено с цел ползване на наличните за това средства в текущата им дейност.

Да се преразгледа позицията за дължимите общински наеми, включително и т.нар. тротоарно право.

Акцент в общинската подкрепа за гражданите е освобождаването на медицинския персонал от т.нар. "Първа линия“ за борба с коноравируса от някои местни данъци, както и пълното освобождаване от таксите за детските заведения – ясли и градини, включително и за първата половина на март.

Съветниците от БСП продължават да настояват неусвоената наличност на средствата в сметката за зимно поддържане и поддържане чистотата на уличната мрежа при зимни условия от 2019г. да се насочи към финансиране на мероприятия, свързани с безопасността на гражданите, лекарите, медицинските сестри и санитарите в условията на световна пандемия, както и за купуване и осигуряване на необходимата специализирана медицинска апаратура и предпазни средства за лечебните заведения, за органите на реда, както за работещите на т.нар. "първа линия“, а и за засилване на мерките за дезинфекция на територията на общината.

Като безусловен общински ангажимент да е и необходимото регулярно за периода на извънредното положение, а и след него – до пълното справяне с проблема "Коронавирус“ на територията на общината, снабдяване с животоспасяващите предпазни средства за медицинския персонал от варненските лечебни заведения, както и за всички други лица, поставени поради обективни обстоятелства в застрашаващ ги контакт.

След  реален анализ на процесите от страна на общинската администрация да бъдат направени практически приложими и работещи предложения за промени в нормативната база на общината за рекламната и търговската дейност, както и относно преместваемите обекти", се посочва в информация, изпратена до Varna24.bg.

 

 

 

 

 

 

 

 




Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сетиха се До сега къде спахте бе мошеници Затворете ЛИЛД КАУФЛАНД БИЛЛА и други чиито пари изтичат извън България
0
 
 
А самите граждани кой ще ги подкрепи???
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: