Общинският превозвач се кани да купува частния във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:28 / 29.07.2011
3168
Общинският превозвач се кани да купува частния. Предложението бе отправено на заседанието на комисията по транспорт. Днес тя избра "Градски транспорт" ЕАД за вътрешният оператор, на който да бъде изцяло поверен превозът на пътници на територията на Варна. Решението е в духа на сихронизираните с европейските регламенти нови правила в законодателството ни, обясни председателят на ресорната комисия Красимир Маринов от партия "Отечество".

По думите му договорът с вътрешния оператор трябва да влезе в сила до 1 година, но подписването му е задължително до ноември, когато общината ще внесе своя европроект за интегриран градски транспорт на стойност 48 млн. евро. Тъй като решението напълно изключва от транспортната схема на Варна частната фирма "Транстриумф холдинг" АД, шефът й Антраник Шакариян не остана равнодушен и веднага обяви, че ще отнесе въпроса в съда.

Ситуацията обаче се оказа сложна и за самия общински превозвач, който към момента разполага с автобуси да обслужва само половината от възложените му градски линии. След като обсъдихме всички варианти, стигнахме до извода, че единственият начин "Градски транспорт" да изпълнява функциите на вътрешен оператор е да купи "Транстриумф", обяви на свой ред Емил Данаилов, председател на борда на директорите на дружеството. Само преди дни ръководството на общинската фирма отчете, че най-после е покрило загубите, наследени от предшествениците си. На въпрос как ще осигури средства за сделката, след заседанието Данаилов коментира, че ще се търсят кредити.

Няма никакъв проблем да се обособи и някакво обединение на двете фирми, стига формата да е такава, че всички решения да се вземат от Общинския съвет. Така шефът на правната дирекция Иван Великов отговори на питане от "гербера" Павел Христов относно другите алтернативи пред градския транспорт на Варна. Юристът бе категоричен, че всички правомощия по казуса са дадени на ОбС. Кметът и администрацията му нямат дори технически функции. До изтичането на едногодишния срок, в рамките на който вътрешният оператор трябва да поеме дейността, решението кой и как ще вози варненци ще вземе областният управител, уточни още Великов.

След разясненията му Шакариян изтъкна, че "Транстриумф" съществува вече 20 години и дава хляб на 700 души. Наред с това обаче той поиска местният парламент да даде мандат за преговори на борда на директорите на "Градски транспорт". Съветниците от ресорната комисия предпочетоха благословията си за това да даде комисията по собственост и стопанство. По-късно пред журналисти изпълнителният директор на "Транстриумф" изтъкна, че поставените от ЕС условия за развитие на транспорта са дискриминационни. Частният превозвач тепърва ще обмисля дали да приеме офертата на общинския си конкурент и каква цена би поискал.

Според Петър Радушев, шеф на дирекция "Международно сътрудничество, проекти и програми" без договор на ОбС с вътрешен оператор мащабният европроект е под въпрос. Заедно със съфинансирането от общината и финансовата помощ на ЕС парите за модернизацията на градския транспорт ще стигнат 60 млн. евро, отчете още той. И това е само първият етап, допълни Радослав Коев от партия "Отечество". По думите му през втория етап Варна може да получи над 100 млн. евро. Общинският съветник бе категоричен, че евентуални дела също биха блокирали проекта. При всички положения те няма да приключат в рамките на едногодишния срок, след който вътрешният оператор трябва да стане факт, потвърди и юристът на ОбС. Така на пук на появилите се неотдавна слухове за приватизация на общинския превозвач, "Градски транспорт" си откри път за преговори с частната фирма, с която в момента обслужва пътниците във Варна.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (2)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).