Общинският съвет на Варна подкрепи икономическите мерки в помощ на гражданите и бизнеса

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:47 / 16.04.2020
5032
Първи пакет от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса в условията на COVID -19 одобри на днешното си заседание Общинският съвет във Варна. Мерките, предложени от кмета Иван Портних, са основно в две насоки – административни облекчения и финансова подкрепа.

Съветниците дадоха съгласието си обектите, попадащи в обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването и преустановили дейност, временно да бъдат освободени от заплащане на такси, наеми и цени на услуги, включително от цена за сметоизвозване. За всички останали обекти, извън обхвата на заповедта, срокът за заплащане на дължимите такси, наеми и др. се удължава до 10-то число на месеца, следващ края на извънредното положение.

Паркирането в синя зона да остане безплатно до отмяна на извънредното положение, реши още местният парламент. Заплатената цена от фирмите за служебен абонамент и от живущите по постоянен адрес ще бъде прихваната за следващите месеци.

Временно отпада и таксата за  детските ясли и градини, което ще спести на родителите постоянната такса от 20 лв. Гласувано бе също абонаментните карти на пенсионерите, учениците, студентите и хората с увреждания, пътуващи в градския транспорт, да бъдат удължени до отмяна на извънредното положение, както и до един месец след това.

Другата одобрена от съветниците мярка бе да се удължи срокът за плащане на такса “смет" с 5% отстъпка до 30 юни включително. Дотогава се увеличава и срокът за заплащане на дължимите парични постъпления от концесионни възнаграждения за дадените от Община Варна обекти на концесия.

На днешното заседание Общинският съвет  даде също съгласието си за увеличаване капацитета на обществената трапезария към Домашния социален патронаж от 550 на 650 места. С решение на местния парламент ще бъдат подготвени 500 пакета със стоки от първа необходимост за хора в неравностойно положение с доходи до линията на бедност на член от семейството.

На днешното заседание беше дадено също съгласие за отсрочване на задължения на "Двореца на културата и спорта“   и на "Златни пясъци“ АД, което ще позволи на дружествата да подадат заявления по мярката "60/40“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).