Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общинският съвет във Варна отказва да подкрепи образователен проект за деца от малцинствата
Автор: Екип Varna24.bg 09:00 / 31.01.2017Коментари (0)2582
© Varna24.bg
За втори път варненският общински съвет отказа да разгледа и подложи на гласуване проект на неправителствена организация за подкрепа на ученици от етническите малцинства или деца потърсили и получили у нас международна закрила.

Проектното предложение на Сдружението за защита на птиците "Виа Понтика", е наречено "Образование без граници". То е на стойност близо 516 хил. лв. и е одобрено за финансиране от управляващия орган по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" на Европейския съюз.

Едно от условията за отпускане на безвъзмездната финансова помощ обаче е проектът да бъде одобрен от общинския съвет във Варна, тъй като местната администрация е партнираща страна в него.

"На 30 ноември м.г. внесохме предложение за сътрудничество по проекта с община Варна, каза един от инициаторите му Ивелина Кръстева. То беше единодушно подкрепено от членовете на общинската комисия "Европейски въпроси и международно сътрудничество" и беше включено в дневния ред на заседанието на общинския съвет във Варна, което се състоя на 20 декември", обясни тя.

Финансирането на проекта обаче е отказано след изказване на зам.-председателя на общинския съвет във Варна Янко Станев, според когото "трябва да се подкрепят големите общински проекти, а не такива...".

Кръстева съобщи, че веднага след отказа за гласуване на проектното предложение от дружеството "Виа Понтика" са изпратили писмо до кмета на Варна Иван Портних, в което са поискали той да върне за прегласуване в общинския съвет точката, касаеща проекта. "На 3 януари т.г. чрез община Варна внесохме жалба до административен съд за отказаното финансиране", каза още Ивелина Кръстева.

Предложението за повторно гласуване на решение за финансова подкрепа на проекта бе направено още в началото на днешното първо за годината заседание на общинския съвет във Варна, но отново бе отхвърлено.

"Предвидената финансова помощ би трябвало да бъде усвоена за образователна интеграция на учениците от две варненски общински училища - партньори по проекта, обясни Кръстева. Това са началното "Васил Левски" и основното "Константин Арабаджиев. Сега повторният отказ на общинските съветници да преразгледат решението си от 20 декември м.г. изправя проекта ни пред провал."

Междувременно авторите на проекта са изпратили писмо до Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" писмо, с което искат срокът за предоставяне на целия набор документи по проекта, част от които трябва да е и решение на общинския съвет във Варна, да бъде удължен.

"Разчитаме, че няма да бъде допуснато веднъж одобрена безвъзмездна финансова помощ от 516 хил. лв. за образователен проект във Варна да не достигне до две общински варненски училища и тяхното модернизиране с цел интеграцията на децата с различен етнически произход", пише в писмото.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Бум на коклюш в България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: