Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общинският съвет във Варна ще подобри работата си с гражданите, въвеждат и глоба за отсъстващи съветници
Автор: Пламена Николова 12:46 / 21.11.2019Коментари (0)4917
©
Общинският съвет във Варна ще подобри работата си с гражданите. Към новия местен парламент ще функционира постоянна комисия, отговаряща за връзката и взаимодействието с обществеността. Това предвижда проектът на Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, който беше одобрен от специално създадената работна група за изработване на документа. Комисията ще бъде част от тази за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като през мандат 2019-2023 г. тя ще носи отговорност и за връзките с гражданското общество.  

"Амбицията ни е да стимулираме гражданите да участват активно в работата на комисиите. По този начин те не само ще имат още по-голяма яснота по отношение на решенията, които се вземат, но ще могат да се включват в процеса на тяхното обсъждане и формулиране. Смятаме. че това е една от мерките за постигане на още по-прозрачно, открито и ефективно управление“, коментира председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който участва в работната група.  

Промени се предвиждат по отношение на санкциите при отсъствия от заседания без уважителни причини. Глобата за съветник, който отсъства от заседание на комисия, ще е в размер на 50 лв. При отсъствие от сесия на местния парламент месечното базово възнаграждение ще се намалява с 1/3. Когато общинският съветник не участва в 7 последователни гласувания по същество в рамките на едно заседание, ще му се налага санкция от 100 лв. Друга новост е, че участието на всеки съветник в комисиите и в заседанията на Общинския съвет ще се обобщава в електронен регистър, публикуван на сайта на институцията.  

Комисиите се запазват същите като през миналия мандат.  Решено бе, ако постоянна или временна комисия не заседава поне 4 пъти годишно, тя да бъде закрита. Освен това всяка комисия със свое решение ще може да избира заместник-председател, който обаче няма да има право да бъде председател на друга комисия. Правната комисия, която през периода 2015-2019 г. беше временна, става постоянна. Променено бе и наименованието на архитектурната комисия – тя вече ще се нарича ПК “Архитектура и градоустройство".

Работната група реши също времето за изчакване на съветници за започване на заседание на комисия да е 15 минути, а не 20, както беше досега. Ако четвърт час след обявеното начало кворумът не е налице, комисията ще може да заседава и при наличния състав, когато той не е по-малко от 1/3 от всичките й членове, а за комисии в състав по-малък от 9 членове – при присъствие на минимум 3 членове.

Решено бе още специалната комисия по приватизация, действаща към Общинския съвет, да е съставена от най-много 15 общински съветници и служители от общинската администрация.  

Проектът на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Варна е публикуван на сайта на местния парламент – varnacouncil.bg, в секция Проекти на нормативни актове.  Заинтересованите лица могат да отправят своите възражения, както и да дават мнения и становища относно документа в 14-дневен срок, считано от датата на публикуването му.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: