Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обсъдиха сътрудничеството между професионалните общински училища и бизнеса
Автор: Пламена Николова 09:00 / 21.12.2021Коментари (0)681
Бивши и настоящи ученици от
ПГИ"Д-р Иван Богоров":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ПГГСД "Н. Хайтов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Във връзка с планирането на държавния план - прием на ученици след завършен седми клас за учебната 2022/2023 г. в ПГИ "Д-р Иван Богоров“ и ПГГСД "Николай Хайтов“ бяха проведени работни срещи, на които присъстваха представители на дирекция "Образование и младежки дейности“, на  бизнеса, университетите, както и на  обществените съвети към училищата. 

Акценти в дискусията бяха предложенията на педагогическите съвети за въвеждане на нови професии, както и някои проблеми, с които ръководствата на училищата се срещат при сформирането на необходими за бизнеса специалности, които не са много желани от учениците и родителите. По време на срещите стана ясно, че нова професия "Програмист на изкуствен интелект“, специалност "Програмиране на изкуствен интелект“, предлагат от ПГИ "Д-р Иван Богоров“. 

Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности“, подчерта, че общината приветства сътрудничество между професионалните гимназии и бизнеса, тъй като на пазара на труда има недостиг на подготвени технически кадри за среден ръководен състав и квалифицирани работници, които да отговарят на нуждите на бизнеса във Варна. Като председател на Постоянната комисия по образование в Националното сдружение на общините в Република България тя сподели обсъждани възможности  за преодоляване на дисбаланса и подкрепа на професионалните гимназии. 

Участниците в срещите насочиха вниманието върху необходимостта от обединяване на усилията за повишаване активността на институциите за ранно кариерно ориентиране на учениците още от пети, шести клас чрез различни клубни форми и проекти. Важна задача трябва да бъде използването на атрактивна реклама на професиите за ангажиране и ориентиране на младите хора, стимулиране на посещения на ученици от основните училища в производствените бази и фабрики, фирми и др. Приоритетно трябва да се работи за превес на професионалното образование с чуждоезиково обучение, за промяна в списъка на професиите, така че да отговарят на съвременното производство. Подчертана бе и необходимостта от промяна на учебните планове и програми, адекватни на производствата. 

Акцент бе поставен и върху необходимостта от промяната на нагласите на родителите, които са важен фактор при вземане на решенията за децата след основно образование.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Решения на Общински съвет Варна
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: