Обсъдиха сътрудничеството между професионалните общински училища и бизнеса

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:00 / 21.12.2021
699
Бивши и настоящи ученици от
ПГИ"Д-р Иван Богоров":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ПГГСД "Н. Хайтов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Във връзка с планирането на държавния план - прием на ученици след завършен седми клас за учебната 2022/2023 г. в ПГИ "Д-р Иван Богоров“ и ПГГСД "Николай Хайтов“ бяха проведени работни срещи, на които присъстваха представители на дирекция "Образование и младежки дейности“, на  бизнеса, университетите, както и на  обществените съвети към училищата. 

Акценти в дискусията бяха предложенията на педагогическите съвети за въвеждане на нови професии, както и някои проблеми, с които ръководствата на училищата се срещат при сформирането на необходими за бизнеса специалности, които не са много желани от учениците и родителите. По време на срещите стана ясно, че нова професия "Програмист на изкуствен интелект“, специалност "Програмиране на изкуствен интелект“, предлагат от ПГИ "Д-р Иван Богоров“. 

Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности“, подчерта, че общината приветства сътрудничество между професионалните гимназии и бизнеса, тъй като на пазара на труда има недостиг на подготвени технически кадри за среден ръководен състав и квалифицирани работници, които да отговарят на нуждите на бизнеса във Варна. Като председател на Постоянната комисия по образование в Националното сдружение на общините в Република България тя сподели обсъждани възможности  за преодоляване на дисбаланса и подкрепа на професионалните гимназии. 

Участниците в срещите насочиха вниманието върху необходимостта от обединяване на усилията за повишаване активността на институциите за ранно кариерно ориентиране на учениците още от пети, шести клас чрез различни клубни форми и проекти. Важна задача трябва да бъде използването на атрактивна реклама на професиите за ангажиране и ориентиране на младите хора, стимулиране на посещения на ученици от основните училища в производствените бази и фабрики, фирми и др. Приоритетно трябва да се работи за превес на професионалното образование с чуждоезиково обучение, за промяна в списъка на професиите, така че да отговарят на съвременното производство. Подчертана бе и необходимостта от промяна на учебните планове и програми, адекватни на производствата. 

Акцент бе поставен и върху необходимостта от промяната на нагласите на родителите, които са важен фактор при вземане на решенията за децата след основно образование.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).